Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Február 19. 12:30, kedd | Helyi

Hamarabb épülhet a vízi élményparkunk, kiemelt beruházása lett Győrnek

Hamarabb épülhet a vízi élményparkunk, kiemelt beruházása lett Győrnek

A Modern Városok Program aktualitásairól – köztük a kórház melletti parkolólemezről - is beszélt Borkai Zsolt polgármester a Győrplusz Rádióban. A napokban kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a vízi élménypark megvalósít

Hétfőn reggel második adásához érkezett a Mi Győriek című rádiós magazinműsor, amelyben a műsorvezetők ismét Győr polgármesterét kérdezték a város aktuális ügyeiről. A műsorban kiemelt témaként szerepelt a város 2019-es költségvetése (A büdzsé tervezetének fő számairól és a tervezett fejlesztésekről korábban részletesen is beszámoltunk itt).

A Modern Városok Programot (MVP) érintve Borkai Zsolt elmondta a közbeszerzési eljárás már lezajlott, pár héten belül indulhat a kórház melletti parkolólemez építése, amely egy régi problémára nyújthat megoldást a megyei kórházba érkezőknek.

A témában megkérdezték Páternoszter Piroska polgármesteri biztos-asszonyt, aki lapunknak kifejtette, a tavasz valóban a parkolólemez építéséről szólhat, ahol a kivitelező első feladata az ideiglenes parkoló kialakítása lesz, hiszen az önkormányzat a munkálatok idejére alternatív megállási lehetőséget biztosít az egészségügyi intézménybe érkezők számára.

Ugyancsak az MVP aktualitása, hogy a Magyar Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a győri vízi élménypark kialakítását a jelenlegi strandfürdő területén. A témában dr. Sipos Gertrúdot, a győri polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási főosztályvezetőjét kérdezték. Mint mondta, az MVP projektek megvalósulását gyakorlati szinten is támogatja a kormány, a kiemelt beruházássá nyilvánítás is egy ilyen lépés. Mindez azért volt szükséges, mert a strand területe egy rendkívül heterogén terület, összesen 25 telekből áll, amelyek a Magyar Állam, a Győr-Szol Zrt., illetve a Pannonvíz Zrt. tulajdonában állnak. „A hatályos építésügyi szabályok szerint építési engedély egy telekre az egy időben megvalósuló építési tevékenység egészére adható, ám ebben az esetben teljes összevonás nem lehetséges, hiszen a területen például elsőrendű árvízvédelmi mű is húzódik, amely kizárólag állami tulajdonban állhat, vagyis külön helyrajzi számra kell kerülnie. A kiemelt üggyé nyilvánítás azonban lehetővé teszi, hogy a több telken is megkezdődjön az építkezés.” – indokolta a döntés fontosságát a főosztályvezető.

A kiemelt üggyé nyilvánítás azonban nem csak ezért nagy segítség, de a beruházás gördülékenységét is nagymértékben szolgálja, hiszen a közigazgatási hatósági ügyek ügyintézési határideje 15, míg a szakhatósági ügyeké 8 napra rövidül. „Fontos hangsúlyozni, hogy mindez nem azt jelenti, hogy a hatóságnak hirtelen kell rábólintania mindenre, hiszen már hónapok óta tart a részletekbe menő egyeztetés a kormányhivatal illetékes szerveivel annak érdekében, hogy a jogszabályoknak megfelelő módon a legjobb megoldás valósuljon meg.” – szögezte le a főosztályvezető.

A témában Páternoszter Piroskát is megkeresték, aki a további menetrenddel kapcsolatban kifejtette, jelenleg a kiviteli tervezés zajlik (lapunk 2018. június 29-i számában a fejlesztés koncepcióterveit mutattuk be), ami tavasszal készül el. Ezután következhet a feltételes kivitelezői közbeszerzés eljárása, amelynek eredménye újra a kormány elé kerül a forrás biztosítása miatt. Ha minden optimálisan alakul, akkor idén ősszel meglesz a kivitelező, és még 2019-ben megtörténhet a munkaterület átadása is. A jelenlegi tervek szerint tehát a jövő év elején már a tényleges kivitelezés zajlik a területen, ahol a sátras uszodát az úszásoktatás miatt igyekeznek a lehető legtovább nyitva tartani.

A strand vízi élményparkká fejlesztése komoly térségi vonzerőt jelenthet majd, ami annak tükrében nem elhanyagolható kérdés, hogy városunkat a legfrissebb turisztikai ranglistán Budapest kivételével kizárólag tradicionális fürdővárosok előzik meg a leglátogatottabb tíz magyarországi város toplistáján (elemzésünk itt olvasható.) A Győrplusz Rádió műsorában Borkai Zsolt egy másik „vizes” beruházás jelentőségéről is beszélt, ez pedig a gönyűi műtárgy építése, amely állandó vízállást teremt majd a Mosoni-Dunán. „A 2021-ben elkészülő fejlesztés Győr számára nagy lehetőség a vízi turizmus terén, amely a kishajó-forgalomnak teret adva nyithat új utat a város idegenforgalmában.”

A rádióbeszélgetésben természetesen szó esett a II. Győri Sportbálról is, amelyről itt olvashatja beszámolónkat. A Mi, Győriek következő adása március 11-én, reggel 7 órától hallható a Győr+ Rádióban.

Szerző: Papp Zsolt

Forrás: gyorplusz.hu
Fotó: Marcali Gábor
Látványterv, főkép: A1 Építésziroda Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.

2024. Április 17. 08:14, szerda | Helyi

Megnyerte az Andersen Ligát az Uni-Győr ETO HC

Története során először nyerte meg az Andersen Ligát az Uni Győri ETO HC jégkorong csapata.