Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2018. Június 26. 18:27, kedd | Helyi

Hamarosan a gyerekeké a város kulcsa

Hamarosan a gyerekeké a város kulcsa

Ötvenezer résztvevőre számít a szervező Vaskakas Bábszínház a 11. Győrkőcfesztiválra: július 6-8-ig játszótérré változik a Belváros, több mint tíz helyszínen csaknem ezer program várja a gyerekeket.

A belépő pedig továbbra is egy mosoly.

Bensőséges hangulat várta a sajtó képviselőit a Vaskakas Művészeti Központ- Vaskakas Bábszínház emeleti kamaratermében.

Győr Megyei Jogú Város képviseletében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a jelelévőket.

A Kiváló Művészeti Fesztivál címet háromszor is elnyerő Győrkőcfesztiválról, dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta, több mint tíz évvel ezelőtt az önkormányzatnak rögtön megtetszett Kocsis Roziék ötlete, ám nem gondolták volna, hogy ilyen, már az ország határain is átnyúló sikere lesz az eseménynek. „Jó élni egy olyan városban, ahol a gyerekek jól érzik magukat. Bízom benne, hogy ez a fesztivál is hozzájárul ahhoz, hogy Győr elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ra.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az Áramlás az idei fesztivál szlogenje, hiszen Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre is ennek jegyében pályázott. A programok és a dekorációk is erre épülnek, amiből ízelítőt is adott a Vaskakas Bábszínház társulata a keddi sajtótájékoztatón: felvették a matrózruhát és ízelítőt láhattak a sajtó képviselői a Vaskakas Band koncertjéből, amelyet a megnyitón láthatunk. Lackfi János költő verseit zenésítette meg a Vaskakas, ezt hallhatja a közönség Paradicsomleves betűtésztával címmel.

A megnyitó, július 6-án pénteken, 18 órakor kezdődik a Dunakapu téren, ahol Szalóki Ági ad koncertet. Fellép még egy perui táncos, Juan Carlos Solier, a Makám és a Csurgó zenekar is. Természetesen a kulcsátadó ceremónia sem maradhat el, Borkai Zsolt polgármester 22 órakor átadja a város kulcsát a gyerekeknek – tudtuk meg Kocsis Rozitól, a Vaskakas Bábszínház igazgatójától.

Az előző évekhez hasonlóan helyszínenként más-más tematika fogadja a kicsiket és nagyokat. Például a Széchenyi tér hullámzó Győrkőctérré változik, a várágyúknál Vers-játszó-tér lesz, ahol a hazai gyermekirodalom színe-virágával találkozhatnak az érdeklődők: Boldizsár Ildikó, Finy Petra, Lipták Ildikó, Nyulász Péter és Varró Dániel, valamint Rofusz Kinga és Szalma Edit illusztrátorok is Győrbe érkeznek, hogy aztán a kicsik saját, dedikált verseskötetet vihessenek haza. A vársétányon pedig folyóparty lesz. A Radó-sziget Zenepavilon felőli oldalán meseváros, a Vénusz-szobor felőli oldalon pedig Győrkőcfalu várja a gyerekeket. Itt találkozhatnak Kuka Bercivel, az erdei manóval is, aki környezettudatos játékokat és szuper ajándékokat, valamint Kukba Bercis pólókat hoz magával. A Radó-szigeten ad koncertet szombaton a MintaPinty Zenekar, vasárnap pedig Palya Bea.

A sajtó munkatársai és a résztvevők egy-egy papírcsákót vihettek haza az Áramlás jegyében. - Fotó: O. Jakócs Péter- Győr Plusz

A tájékoztatón Papp Norbert homokanimátor illusztrálta az elmondottakat.

Fotó: O. Jakócs Péter- Győr Plusz

A Kazinczy utcában a Face Team akrobatikus kosárlabda-csapat tart bemutatót a hétvégén, emellett kézművesek, mézpörgetők, foltvarrók, szövők és fonók árulják portékáikat. A Bécsikapu téren a hangszerekkel, a Városszeretők Győr nevű társasjáték segítségével pedig a város történelmével és nevezetességeivel ismerkedhetnek meg a legkisebbek. A Zechmeister utcában kipróbálhatják a gyermekek, hogy milyen helikopteren repülni, vagy tűzoltónak lenni. Utóbbi esetben egy tűzoltóautót és annak felszerelését ismerhetik meg, úgy, hogy közben játékos feladatokon keresztül tűzvédelmi ismereteket is kapnak.

A Győrkőcfesztivál ahhoz is hozzájárul, hogy elkészüljön a világ legnagyobb mosolyfala, hiszen a belépő idén is egy mosolygós fotó.

Tehát nem kell már sokat aludni, másfél hét van hátra a 11. Győrkőcfesztiválig, addig is a Belvárosba szerdán 60 darab vízesést illusztráló dekorációt tesz ki a társulat, hogy azzal fokozza a várakozást.

Forrás: Zoljánszky Alexandra- gyorplusz.hu

Fotók: Csobay Dániel fotográfus; O. Jakócs Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.