Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 30. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hamarosan gyógyítható lesz a HIV?

Hamarosan gyógyítható lesz a HIV?

Dán kutatók beszámolója alapján olyan sikeres áttörést értek el, ami reményt ad arra, hogy hamarosan gyógyítható lesz a HIV vírus - számol be a Fox News.

Néhány nappal azután, hogy az amerikai kormányzat által készíttetett tanulmány arról számolt be, hogy sikertelennek bizonyult a HIV-elleni vakcina kidolgozása, az Aarhus Egyetemi Kórház szakemberei arról adtak hírt, hogy egy új stratégiát fognak alkalmazni a HIV vírussal szemben. Az elsődleges laboratóriumi kísérletek pedig ígéretesnek bizonyultak.

A terápia során a HIV táptalaját biztosító DNS sejt 'tározót' tisztítják meg, ezzel arra kényszerítve a vírust, hogy a sejt felszínére kerüljön. Ott a szervezet immunrendszere együttműködve a potenciális oltóanyaggal megtalálja a vírust és elpusztítja.

Az elsődleges beszámolók alapján a terápia hatékonynak bizonyult, mikor laboratóriumi körülmények között emberi bőrsejten alkalmazták azt. Az emberi szervezetben való sikeressége azonban még ismeretlen.

A kutatók szerint a legnagyobb kihívás az, hogy az immunrendszer felismerje és elpusztítsa a vírust. Ez az egyes immunrendszerek erősségétől és érzékenységétől függ.

A kísérlet következő fázisába 15 HIV-fertőzött beteget fognak bevonni. A tanulmánynak nem célja, hogy megtalálja a fertőzés megelőzésének lehetőségét, hanem a már betegek gyógymódjára keresi a választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.