Városlista
2020. május 31, vasárnap - Angéla

Hírek

2017. December 12. 14:00, kedd | Külföld

Hamarosan kész a világ legnagyobb ökohajója

Hamarosan kész a világ legnagyobb ökohajója

Ez lesz az első olyan óceánjáró hajó, amely környezetbarát energiát és óriási napelemeket használ majd a vizeken.

Egészen forradalmi újítás várható a következő néhány évben a vízi járművek terén: egy japán cég megbízásából készül a világ legnagyobb zöldhajója, amit egy finn gyártó, az Arctech Helsinki fog megépíteni.

Az exkluzív óceánjáró hajó az Ecoship néven fut egyelőre, és kétezren utazhatnak majd rajta, összesen 750 kabinban. A jármű 8 méteres merülésű, utazósebessége 17 csomó lesz óránként. A hajó súly is hatalmas lesz: összesen 60.000 regisztertonnát nyom majd.

A japán megbízásból épülő csodahajót a legjobb haditengerészeti mérnökök előkészítő munkája alapján építik meg. Azért is lesz forradalmi, mert ez lesz az első olyan hajómonstrum, melynek tervezésénél a megújuló energiák hasznosítása volt az egyik legfontosabb szempont.

Ha minden jól megy, a 2020-as tokiói nyári olimpiára már ki is futhat a vizekre az ökohajó. A tervezés során olyan technológiai megoldásokat zsúfoltak bele a klímabarát hajóba, melyek már most lázba hozták a hozzáértőket. Egyesek szerint a hajó megépítése mérföldkövet jelent majd a hajózás történetében.
Nagyon kíméli majd a környezetet

A legfontosabb újdonságnak a bejelentés alapján a környezetbarát energiák hasznosítása látszik. Ezelőtt soha nem épült még ekkora tömegű hajó, mely a szél- vagy napenergia hasznosítására támaszkodott volna. Az Ecoship hajón 10 hatalmas oszlopon, összesen 6000 négyzetméteren lesznek napelemek, melyek visszahúzhatók és megfelelő szélviszonyok esetén, vitorlaként is funkcionálhatnak. Ezek együttesen 750 kilowatt energiát fognak termelni a kétszázötven méter hosszú hajón. Bár ez nem fedezi a hajó teljes energiaszükségletét, a kialakítandó rendszerben lesz lehetőség az energia tárolására is.

"Az ökohajó megvalósítása egy igazi álom. Egy hagyományos hajó ma már komoly frusztrációt jelent nekünk, mert egyszerűen nem lehet eléggé csökkenteni a környezetszennyező hatását."

- mondta a projekt vezetője, Yoshioka Tatsuya.

A luxushajóra nagyjából 15 és 18 ezer dollár közötti áron (azaz nagyjából 5 millió forintért) lehet majd jegyet venni, az ár tartalmazza majd az utazást, étkezést és az egyéb szabadidős tevékenységeket is.

Forrás: nuus.hu

Fotó: Oliver Design

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 30. 14:01, szombat | Külföld

Franciaországban 109 gócpontot tártak fel a karantén feloldása óta, de a járvány nem kapott új erőre

Franciaországban a nyolc hétig tartott általános karantén május 11-i fokozatos feloldásának kezdete óta 109 új gócpontot tártak fel az egészségügyi hatóságok, de egyikből sem terjedt tovább a járvány

2020. Május 30. 11:03, szombat | Külföld

Washington megszünteti kapcsolatait a WHO-val és visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát

Washington megszünteti minden kapcsolatát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), valamint a kínai jogsértés miatt visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát

2020. Május 30. 09:07, szombat | Külföld

Olaszországban június 3-tól feloldják a tartományok közötti utazási korlátozást

Az olasz kormány a koronavírus miatti intézkedések oldásának korábbi ütemezéséhez tartja magát, és június 3-tól engedélyezi a tartományok közötti szabad mozgást az egészségügyi miniszter péntek esti közlése szerint.

2020. Május 30. 08:04, szombat | Külföld

Közel a hatmillióhoz a fertőzöttek száma

A világban 5 927 255-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 364 933, a gyógyultaké pedig 2 493 792-re emelkedett a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint.