Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Július 31. 13:18, kedd | Helyi

Hamarosan kezdődik a 26. Barokk Esküvő

Hamarosan kezdődik a 26. Barokk Esküvő

Kedden délelőtt tartotta a 26. Barokk Esküvő sajtótájékoztatóját a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központban, a Zichy-palotában.

Győr Megyei Jogú Város részéről Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd a program ötletgazdája, a Barokk Esküvő forgatókönyv és rendezés felelőse Keglovich Ferencné köszöntötte a sajtó munkatársait. Ezt követően pedig Tóthné dr. Kardos Krisztina a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatónője ismertette a fesztivál színes programját.

A győri Barokk Esküvőn a vőlegény és a menyasszony több ezer ember előtt fogad egymásnak örök hűséget, a barokk kort idéző ceremónia szerint.

Városunkban 1993 óta hagyomány a múltidéző barok esküvő, egyedülálló módon idézi fel a XVII-XVIII. század kultúrtörténetét.

Rengeteg győrit és érdeklődő turistát vonz, illetve Győr egyik legnépszerűbb fesztiváljává nőtte ki magát.

Kézműves és hagyományőrző termékeket kínáló vásárosok, korhű programok és az elmaradhatatlan tradícionális esküvői ceremónia koronázza meg a nyári barokk hétvégét. Az országban egyedülálló látványosságot kínálnak a közel három nap programjai, melyhez a történelmi belváros épületei valóságos díszletet nyújtanak.

Az esti programok mellett napközben koncertek, vásári komédiák, előadások kínálnak kikapcsolódást minden érdeklődőnek. A rendezvénysorozat csúcspontja a szombat esti Barokk Esküvő színpompás ceremóniája.

A barokk felvonuláson idén is csaknem 160 fős "násznép" számára biztosít a szervező intézmény korabeli divatot idéző ruhát.

Ebben az évben a menyasszony és a vőlegény szerepét fiatal színjátszók játsszák el, a családtagokét pedig a Győri Nemzeti Színház művészei alakítják.

A Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ újdonságokkal is készült. Idén, egyedülálló attrakcióként barokk kert épül fel a Széchenyi téren, melyek középpontjában egy pavilon áll. Csakúgy, min a programon, a keddi sajtótájékoztatón is, barokk kertben kialakítva zenélt szívhez szóló muzsikát a sajtó képviselőinek Kalmus Felícián.

Lesz tehát számos koncert a Széchenyi téren. Lesz Bolond Esküvő, ami a Barokk Esküvő ceremóniájának paródiája; "Eszeveszett esküvő" filmvetítés; hárfakoncert; a lőcsei fehér asszony ítéletének kihírdetése a Győri nemzeti Színház stúdiósainak előadásában; gyermekprogramok; A GyereGyőrbe Tematikus városnézések és Élményséták csapatával több fesztiválséta és egy hajózás; toronyzene, szerenád, barokk táncok ; Rémségek Pincéje- sétálószínházi előadás és még sok más program.

A rendezvényt az elmúlt években több díjjal is elismerték. A Nyugat-Dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett, a Magyar Fesztivál szövetség pedig 2017-ben Minősített Fesztiválnak értékelte, szintén tavaly a megyei Értéktár Bizottság a „megyerikumok” közé választotta a Barokk Esküvőt, amely a Városmarketing Nagykövete 2018 díjat is elnyerte.

A részletes programot itt találjátok meg:

http://www.mufegyor.hu/hu/esemenyek/26-barokk-eskuvo

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.