Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Február 02. 08:40, péntek | Belföld

Hamarosan kezdődik a Magyar Filmhét - kedvezményekkel!

Hamarosan kezdődik a Magyar Filmhét - kedvezményekkel!

Szabó István Bizalom című filmjének digitalizált és felújított változatának vetítésével nyílik február 7-én a 4. Magyar Filmhét.

Az Oscar-díjas magyar rendezőt a Bizalom operatőre, Koltai Lajos köszönti majd. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával létrejött 4. Magyar Filmhéten február 8-11. között a Corvin moziban 150 film pereg majd, melyekre a közönség kedvezményes 500 Ft-on válthat jegyet – már február 1-től.

Február 7-én az 1938-ban született Szabó István 1979-ben készült, első, Oscar-díjra jelölt filmje, a Bizalom digitalizált és felújított változatának vetítésével veszi kezdetét a 4. Magyar Filmhét. Az 1944-ben játszódó alkotás több szempontból is fordulópont volt a rendező pályáján. Ezzel a filmmel kezdődött a hosszú távú együttműködés Koltai Lajos operatőrrel, továbbá ez az első olyan játékfilm, melynek alaptörténetét Szabó István nem egymaga írta. (A filmnovella másik szerzője Szántó Erika.) A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendezőt a Bizalom operatőre, Koltai Lajos köszönti majd.

4. Magyar Filmhéten február 8-11. között a Corvin moziban 150 film pereg majd, melyekre a közönség kedvezményes 500 Ft-on válthat jegyet – már február 1-től. Az esemény programja a http://filmhet.hu/programok linken érhető el.

5 kategóriában 131 alkotás fut majd versenyben. Az alkotók 76, a Mecenatúra program keretében támogatott filmet neveztek, így összesen 59 dokumentumfilm, 4 tévéfilm, 21 kisjátékfilm, és 29 animáció szerepel az idei kínlatban, valamint mind a 18, a tavalyi évben bemutatott nagyjátékfilm lepereg majd.A versenyfilmek mellett a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak alkotásából lesz látható egy rövidfilmes és egy dokumentumfilmes blokk, valamint az erdélyi Filmtett Workshop 2017-es filmjeiből is láthat egy válogatást a közönség.
A 3. Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját március 11-én tartják. A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmek és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek majd. Az akadémia tagjai által nominált filmekből több vidéki városban is szerveznek majd vetítéseket.

Forrás: origo.hu

Kép: Mokép - Bizalom (Bánsági Ildikó és Andorai Péter)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.