Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 01. 10:44, kedd | Külföld

Hamarosan teljesen eltűnhetnek az ősi pikt metszetek

Hamarosan teljesen eltűnhetnek az ősi pikt metszetek

A Wemyss-barlangokban talált titokzatos metszetek feltehetőleg időszámításunk után 300-ból valók.

A megfejtésükkel foglalkozó tudósok versenyt futnak az idővel, mivel az emberi és természeti erők káros hatásának következtében a még fennmaradt metszetek is el fognak tűnni.

A Skóciában, Fife-ben található Macduff-kastély középkori romjai alatt évszázadokon át rejtve maradt a 4000–1500 éves metszetek sorozata, amelyeket a régészek még nem tudtak teljesen értelmezni – olvasható a BBC cikkében.

Az árnyékos, vörös árnyalatú Wemyss-barlang ősi állatok, vadászjelenetek, illetve az első skót hajót ábrázoló metszeteit rejti járataiban. Némelyikük a bronzkorból származik, de a történészek eddig ötven olyan szimbólumot is találtak – a vaskorból –, amely a Skócia területén élő piktekhez köthető.

A piktek által készített metszeteket az 1860-as években fedezték fel, akkor még 25 darab volt látható, számuk azonban mára sajnos meglehetősen lecsökkent. 1986-ban egy szörnyet és egy hattyút ábrázoló metszet tűnt el, amikor egy autó kigyulladt a barlang egyik járatában.

A Wemyss-barlangban fennmaradt metszetek őrizték meg a legtöbb, egyben legrégebbi pikt szimbólumokat. A piktek a 3–9. században éltek Skócia északi és keleti felén, életükről keveset tudni, mivel csak elenyésző számban maradtak fenn írásos források. Kutatások szerint a törzsszövetség a walesihez és a keltához hasonló nyelven beszélt.

A fennmaradt metszetek titkát kutató archeológusok és történészek versenyt futnak az idővel, mivel az emberi és természeti hatások nagymértékben károsítják az ősi leleteket.

A „Mentsük meg a Wemyss-barlang metszeteit” önkéntesekből alakult civil szervezet túrák és oktatási programok révén hívja fel a figyelmet a barlangban talált leletek jelentőségére.

Forrás: hirado.hu

Kép: twitter.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).