Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Augusztus 30. 07:49, hétfő | Sport
Forrás: NSO

Hamilton nyerte meg az esős Belga Nagydíjat

Hamilton nyerte meg az esős Belga Nagydíjat

Esővel indult és azzal is végződött az 55. Belga Nagydíj a Formula-1-es szezonban, ami eseménydús futamot hozott. Az élről induló Mark Webber elrontotta a rajtot, Sebastian Vettel belement Jenson Buttonba, akinek így véget ért a verseny. Raj

 
A Magyar Nagydíj megnyerésével a vb-pontverseny élére álló Mark Webber a négyhetes nyári szünet ellenére meg tudta tartani lendületét, és Belgiumban az élről kezdhette a száguldást. Mögüle a mclarenes Lewis Hamilton vághatott neki a futamnak, megelőzve Sebastian Vettelt.

A rajtsorrend több helyen is módosult, Nico Rosberg, Timo, Glock, Michael Schumacher, Sébastian Buemi és Pedro De la Rosa is büntetést kapott.

Már a felvezető kör előtt esőt jósoltak, ami izgalmas versenyt vetített előre. A rajtnál Webber beragadt, egészen a hatodik pozícióig esett vissza, közben Hamilton állt az élre, míg Kubica és Button egymással viaskodott a második helyért. 

Az égi áldás már az első körben megérkezett, így volt olyan kanyar, amelyikbe szinte senki sem tudott befordulni az élmezőny tagjai közül. Ugyanitt Alonso kapott nagyot hátulról Rubens Barrichellótól, amelynek következtében be is kellett mennie a boxba, ahol esőgumikat raktak fel rá.

Beküldték a biztonsági autót, miközben Hamilton, Button, Kubica, Vettel, Webber, Massa, Hülkenberg, Sutil alkotta az élbolyt. További nehézséget jelentett, hogy a pálya egyes részein eltérő volt az eső intenzitása, de a zápor végül hamar elállt. Ez egyben azt is jelentette, hogy Alonso kénytelen volt visszamenni újabb gumikért, és hátulról kezdhette meg a felzárkózást, mialatt Barrichello és Bruno Senna számára is véget ért a verseny.

Az újraindulásnál Vettel lerajtolta Kubicát, miközben a két McLaren elöl kissé elment a mezőnytől. Schumacher jól jött ki a mozgalmas első körökből, ugyanis mintegy tíz helyet sikerült javítania. 

Hamilton láthatóan sokkal bátrabban hajtotta autóját, így lassan ellépett a többiektől, míg Button mögött feltorlódtak a többiek. A 17. körben Vettel megkísérelte megelőzni a britet, ami azonban rosszul sült el, ugyanis megcsúszott, és oldalról belerohant a McLarenbe. Button nem is tudta folytatni, Vettelnek pedig ki kellett mennie a boxba, és csak Alonso mögé tudott visszaállni. A spanyol egyébként már ismét pontszerző helyre jött fel.

Vettel az akciójáért rajtáthajtásos büntetést kapott, ennek letöltése után a 14. helyre ált vissza. Hamilton elöl több mint 10 másodperces előnyt tudott szerezni. Webber közel volt hozzá, hogy megelőzze Kubicát, de ez végül a kerékcserék során sem sikerült az ausztrálnak. 

Vettel megelőzte Liuzzit, de közben a Force India hátulról kivágta az egyik kerekét, így ismét meg kellett látogatnia a szerelőit, ez nem az ő versenye volt...  A 34. körben ismét leszakadt az ég, és az időjósok szerint húszperces esőre lehetett számítani. Az élmezőnyben lévők nem álltak ki rögtön kerékért, így Hamilton ki is csúszott az egyik kanyarban. Amikor végre kimentek, Kubica cseréjét elrontották, így Webber meg tudta őt előzni. Schumacher a hatodik helyig jött fel, míg Sutil az ötödikig.

A 38. körben Alonso megpördült (előtte veszélyesen bevágott Vettel elé a boxutcában), és keresztbe állt az autója a pályán, így ismét bejött a safety car. A biztonsági autós szakasz alatt még jobban rákezdett az eső, így érkeztünk el az utolsó körökhöz. 

Trulli is kiszállt a mezőny végén, de szerencsére a többiek ki tudták kerülni. Rosberg megelőzte Schumachert, míg De la Rosa szintén a pálya szélén végezte. Hamilton megnyerte a versenyt, ezzel a pontverseny élére állt, míg Webber bejött másodiknak, Kubica pedig harmadiknak. Michael Schumacher a 21. helyről a hetedikre jött fel.

Következő futam: szeptember 12. Olasz Nagydíj, Monza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:02, vasárnap | Sport

Diósgyőri döntetlenjével a Kecskemét is biztos bennmaradó

A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a vendég Kecskeméttel a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójának szombati játéknapján.

2024. Április 28. 08:58, vasárnap | Sport

Női kézilabda BL - Egygólos hátrányban a Ferencváros a negyeddöntőben

A legutóbb ezüstérmes Ferencváros házigazdaként 26-25-re kikapott az elmúlt kiírásban negyedik helyezett dán Esbjergtől a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, szombaton.

2024. Április 27. 22:39, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Autós Gyorsasági szakágának versenyzői számára.

2024. Április 27. 07:58, szombat | Sport

Balatoni szezonkezdet a gyorsasági versenyzőknél

A Balaton Park Circuiton kezdődött el a versenyszezon az MNASZ Gyorsasági szakágának versenyzői számára, akik a már hagyományos szezonnyitó versenyen, a Laptiming Kupán, de a tavaly új helyszínként belépett Bajatonfőkajáron nyomják a g