Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Január 14. 14:03, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Harc a puffasztó panaszok ellen

Harc a puffasztó panaszok ellen

Korunk rohanó életmódja sokféle betegség okaként tehető felelőssé, de különösen igaz ez az emésztőrendszeri problémákra. A rohanás, a stressz, a kapkodó evés, az elégtelen testmozgás, mindez már önmagában is megnehezíti az emészt

A puffadást általában fokozott gázképződés okozza, amely diszkomfortérzéshez, sőt görcsös fájdalomhoz is vezethet. Az apró, bélgázzal teli buborékok hab formájában halmozódnak fel, különösen a gyomorban és a vastagbélben. Nagy mennyiségű levegő lenyelése is okozhat teltségérzést. A legtöbb beteg nincs tudatában annak, hogy evés közben sok levegőt nyel. Végighaladva a beleken ez szintén hasfeszülést okozhat.

Mi a teendő?

A puffadás enyhítésében nagyon fontos szerepet játszanak a diétás szempontok. Vannak általánosságban puffasztó ételek, illetve ilyenek a szénsavas üdítőitalok.

A szénhidrátok egy része (szorbit, mannit, fruktóz) az egészséges emberekben is csak részben szívódik fel, így az arra érzékenyeknél fokozott gázképződést eredményez. Egyes hüvelyesek is ilyen anyagot tartalmaznak (oligoszacharidok), melyek az étkezést követően felfúvódást okoznak.

A sok gyümölcs és zöldség önmagában is alkalmi puffadást okozhat anélkül, hogy valamilyen emésztési rendellenesség állna a háttérben. Ezek közé tartozik pl. a zöldpaprika, az uborka, a hagyma, a bab és egyéb hüvelyesek, a retek, a káposzta, a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a spárga, a burgonya, a körte, a banán, a dinnye, a sárga- és őszibarack, az aszalt szilva.

Egy másik panasz: székrekedés

A székrekedésnek sok oka lehet. Ez a panasz a legtöbb esetben a helytelen táplálkozásra, a kevés mozgásra és olyan pszichés hatásokra, mint pl. a stressz és a rohanó életmód vezethető vissza.

A megfelelően működő emésztéshez a következőket ajánljuk:
- Fogyasszunk sok ballasztanyagban gazdag ételt, például teljes őrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket és hüvelyeseket. Ezeknek az ételeknek igen magas a rosttartalmuk és ez elősegíti a megfelelő székletürítést.
- Igyunk sokat! A napi két-három liter folyadék megakadályozza, hogy a széklet túlságosan megvastagodjon a bélben.
- Mozogjunk! A mozgás elősegíti a bélrendszer működését. Egy-egy emésztésjavító séta néha szinte csodákat művel.

10 hasznos tanács az egészséges emésztés megőrzéséhez

- Egyen gyakrabban kisebb mennyiséget, de az elfogyasztott étel energiatartalma ne legyen több! Étkezzen naponta lehetőleg ötször a 2-3 helyett!
- Fogyasszon kellő mennyiségű rostot: egyen mind az öt étkezéshez zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint több teljes őrlésű lisztet tartalmazó, vagy hüvelyesekből készített ételt!
- Egyen több halat, hetente legalább háromszor! - Használjon kevesebb zsírt, csökkentse a zsírban és olajban sütött ételek mennyiségét!
- Egyen mindennap fermentált tejtermékeket, különösen olyan probiotikus termékeket, amelyek emésztőrendszerre kifejtett jótékony hatása bizonyított!
- Lehetőleg kevésbé zsíros húsokat válasszon, mint például csirkét (bőr nélkül), pulykát, nyulat, esetleg sovány marha-, sertés- vagy bárányhúst!
- Igyon több folyadékot, legalább 2 litert naponta, és fogyasszon kevesebb koffeintartalmú, alkoholos és cukrozott italt!
- Étkezzen nyugodt körülmények között, és lassan, alaposan rágjon meg minden falatot!
- Mozogjon rendszeresen és lehetőleg mellőzze a dohányzást!
- Törekedjen az ideális testsúly kialakítására és megtartására, a túlsúllyal élőknél gyakrabban fordul elő emésztőrendszeri panasz!

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.