Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Július 26. 07:41, hétfő | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Harmadára csökkent a dohányos tinik száma Új-Zélandon

Harmadára csökkent a dohányos tinik száma Új-Zélandon

Egy friss kutatás eredményei szerint hatásosak a dohányzás káros veszélyeire figyelmezető kampányok az új-zélandi fiatalok körében. Az országban egy évtized alatt harmadára csökkent a dohányzó tinédzserek száma, körükben azonban a b

Eredményes évtized


Az Action on Smoking and Health (ASH) kutatása szerint az 1999-ben mért 15,6 százalékról 5,6 százalékra esett vissza a dohányzó 14 és 15 évesek aránya Új-Zélandon. A jelentős csökkenés a szakértők szerint az aktív dohányzás elleni kampányoknak köszönhető, ugyanis a fiatalok jelentős része jelezte, elrettentő hatásúnak találja a cigarettásdobozokon szereplő egészségügyi figyelmezetéseket. A dohányzás káros hatásaira figyelmeztető illusztrációk elhelyezése a dobozokon 2008. óta kötelező az országban.


Az iskoláknak kiküldött, majd onnan visszaérkezett 27 ezer kérdőív kiértékelése szerint a vizsgált korcsoport kétharmada még soha nem gyújtott rá. Ez az arány kétszer annyi, mint amit a tíz évvel ezelőtti felmérés során tapasztaltak a kutatók.


A vizsgálat ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy Új-Zélandon a két nem közül a lányok gyújtanak rá gyakrabban. A 14-15 évesek körében a bennszülött maori lányok a legnagyobb dohányosok, bár esetükben is csökken a cigarettázok száma. 1999-ben még 36,2, ma már "csak" 17,9 százaléka gyújt rá napi rendszerességgel. A maori fiúk 11 százaléka dohányzik napjainkban, mintegy feleannyian, mint tíz évvel ezelőtt.

Magyarország nem áll ilyen jól



Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2010-es nemzetközi jelentése szerint Magyarországra is jellemző adat, hogy a fiatal lányok körében több a dohányos, mint a fiúk esetében. A felmérés szerint a magyar lányok 23,6, míg a fiúk 21,5 százaléka cigarettázik rendszeresen. A kutatás szerint hazánkban a 13-15 év közötti diákok negyede dohányzik, míg tízből hat azok aránya, akik legalább egyszer kipróbálták már a cigarettát.



A WHO szerint a dohányzási arány emelkedése a nők, különösen pedig a fiatal nők körében nemzetközi tendencia. A friss adatok szerint Európában a férfiak 59, a nők 21 százaléka dohányzik. Azonban míg a kelet-európai országokban látványosan nagy a különbség a két nem dohányzási mutatói között, addig a nyugati régióban kiegyenlítettebbek az arányok. Örményországban például a férfiak 61, a nők 3 százaléka dohányzik, Görögországban pedig 63 és 39 százalék a vonatkozó arány, ezzel szemben Hollandiában a férfiak 33, a nők 28 százaléka gyújt rá rendszeresen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.