Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 19. 17:50, szerda | Külföld

Harminc éves születésnapját ünnepli a Photoshop

Harminc éves születésnapját ünnepli a Photoshop

Fotósok, filmkészítők és amatőrök egyaránt imádják a programot, mely pontosan 30 éve került piacra.

Az Adobe Photoshop programok manapság a képek feljavításától kezdve a kreatív manipulálásig már a felhasználók minden kívánságát teljesítik, a végeredménynek csupán a fantázia szab határt.

A Photoshop története 1987-ben kezdődött, amikor a Knoll testvérek – Thomas és John – úgy döntöttek, hogy olyan programot hoznak létre, amely szürkeárnyalatos képeket jelenít meg egy monokróm kijelzőn. Ez a megoldás később a digitális művészet szabványává vált – írta a képek feljavításával és manipulálásával foglalkozó fixphoto.com.

Thomas Knoll a Michigani Egyetem hallgatójaként 1987-ben vette észre, hogy az éppen akkor vásárolt Mac Plus számítógépének primitív, egybites fekete-fehér kijelzője nem volt képes a szürkeárnyalatos képek reprodukálására. Az ifjú doktorandusz a probléma megoldására egy szoftvert próbált kódolni, mellyel – akkor még tudtán kívül – elindította a digitális művészet megreformálását.

Thomas testvére, John – aki éppen az eredeti Star Wars trilógia első filmjének speciális effektusain dolgozott – rajongott az ötletért és felajánlotta bátyjának, hogy segít neki számítógépes képszerkesztő programmá alakítani. Az első korai verzió először a Display, majd az Image-Pro nevet kapta.

Az első Adobe Photoshop program 1990-ben került piacra

Az új szoftvert, mely szórólapok nyomtatására is képes volt és már akkor is rengeteg fejlett képmegjelenítési funkcióval rendelkezett, végül 1988-ban kezdték el értékesíteni Photoshop néven.

Az Adobe Photoshop éppen ma 30 éves története ezt követően, 1988 szeptemberében kezdődött, amikor az Adobe és a Knoll testvérek kölcsönösen előnyös üzletet kötöttek. A cég kizárólagos jogokat kapott, míg az alkotók folytatták a korszakalkotó fejlesztéseket.

A közös együttműködésnek 1990-ben lett meg a gyümölcse, amikor az Adobe Photoshop első verziója piacra került.

A Photoshop kora a Creative Series-el kezdődött

A photoshop az évek során elképesztő fejlődésen ment keresztül, a ma is ismert, modern verziók alapjait azonban csak 17 éve, 2003-ban fektették le, amikor a Photoshop Creative Series-t kiadták.

Az új program már magában foglalta az úgynevezett hamisítás-elhárító rendszert, míg a fotókon ez a szoftver csoportosította először a rétegeket, mellyel sokkal kényelmesebbé tette a képek szerkesztését.

A Photoshop CS programból ezt követően öt további verziót adtak ki, míg a cég legfrissebb szoftvere a képek manipulálására a Photoshop CC.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Shutterstock/ PixieMe

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.