Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 04. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: mti

Három díjat nyertek el magyar filmek egy lengyelországi fesztiválon

Három díjat nyertek el magyar filmek egy lengyelországi fesztiválon

Enyedi Ildikó, Till Attila és Bereczki Csaba filmjeit méltatták a szakmai zsűrik a nyugat-lengyelországi Lagówban (Lubuskie vajdaság) 46. alkalommal megrendezett Lubuskói Nyári Filmnapokon

- közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, korábban a Berlinale és a sydneyi filmfesztivál fődíjával jutalmazott különös szerelmi története Lengyelországból is díjjal tért haza. A Borbély Alexandra és Morcsányi Géza főszereplésével készült alkotás, amelyre itthon már mintegy 70 ezren váltottak mozijegyet, elnyerte a lagówi fesztivál Ezüst Szőlőfürt díját.

A Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményei között számon tartott, idén június 26. és július 2. között megrendezett fesztivál szervezői különdíjjal méltatták a Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán főszereplésével készült, nagy sikerű Till Attila-filmet, a Tiszta szívvelt. Bereczki Csaba Soul Exodus című, klezmerzenészekről szóló alkotása, amelyet a Magyar Filmakadémia tagjai a Legjobb dokumentumfilm díjával tüntettek ki tavasszal, külön elismerésben részesült Lagówban.

A fesztiválon, amelyet 1990 óta a posztkommunista kelet-európai országok filmművészetének szentelnek, ismét nagy számban szerepeltek a magyar produkciók. Az új produkciók mellett több emlékezetes alkotás is látható volt a korábbi évek magyar filmterméséből. Szász János négy filmje volt műsoron a Film mesterei című sorozatban. Szabó Istvántól a Mephisto és a Redl ezredes, Pálfi Györgytől a Hukkle és Fábri Zoltántól a Magyarok című filmeket is műsorra tűzték Łagówban.

A Lubuskói Nyári Filmnapok az egyik legrangosabb lengyel filmfesztiválnak számít. A festői környezetben zajló fesztivált 1969 óta rendezik meg, a vetítéseket szemináriumok, festészeti és fotótárlatok, koncertek és színházi előadások kísérik.

Címkék: díj, film, filmfesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -