Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Július 27. 09:52, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Három fiatal magyar kisfilmes a Motovuni Filmfesztiválon

Három fiatal magyar kisfilmes a Motovuni Filmfesztiválon

Három fiatal magyar filmes egy-egy munkáját is beválogatták a Motovuni Filmfesztiválon a 17 rövidfilmet bemutató szekcióba; a fesztivál, amelyen mintegy 70 filmet mutatnak be, szombattól augusztus 1-ig, szerdáig tart az Isztriai félsziget belsejében, egy hegycsúcson fekvő középkori városkában.

Az 1999-ben alapított horvát filmes mustrán, amelyen az egyetlen követelmény, hogy non-Hollywood stílusú munkákkal jelentkezzenek, idén 21 játékfilmet vetítenek a világ minden tájáról a hivatalos programban, valamennyi film tavaly vagy idén készült és ez lesz a premierje Horvátországban - olvasható a fesztivál honlapján.
A szerb, cseh, szlovák, görög, svéd, orosz, angol, német, horvát, osztrák, francia, amerikai és bolgár filmeket Jurica Pavicic filmkritikus válogatta, a nemzetközi zsűri három tagú. Jagoda Kaloper horvát rendezőnő, Leon vd Merwe, a dél-afrikai filmfesztivál igazgatója és Simon Perry ír producer lesz a döntnök.
A rövidfilmeket Andrej Korovljev pulai filmrendező válogatta. A 17 induló alkotás között van Felméri Cecília erdélyi filmes tavalyi, 18 perces alkotása, a Végtelen percek című, amely Szántai János A zélet című novellája alapján készült. Simonyi Balázs fotográfus, filmrendező Finale című, 8 perces munkával indul. A film elnyerte tavaly a Diákzsűri különdíját a Magyar Filmszemlén. Szirmai Márton rendező Legenda című 7 perces alkotása idén készült el, szavai szerint filmje "városi legenda egy nyugdíjas tanárnőről, szerelemről, méltóságról."
A rövidfilmek versenyében a magyaron kívül macedón, brit, spanyol, olasz, horvát, osztrák, holland, orosz, lengyel és szerb művek indulnak.
Nyolc film vesz részt a dokumentumfilmek versenyében, köztük van az az amerikai alkotás, amely a pekingi punkok életéről szól.
Terence Davies 1954-ben született angol rendező filmjeiből retrospektív vetítést tartanak, köztük van Az idő és a város című 2008-as alkotása és a The Deep Blue Sea (A mély kék tenger), amely tavaly készült.
50 éve a pályán címmel két nagy horvát rendezőt tüntetnek ki Motovunban: Veljko Bulajicot, aki 60 éves munkássága alatt 12 nagyjátékfilmet forgatott, ezek közül világszerte a legismertebb és Hollywoodon kívül a legnagyobb költségvetésű a Neretvai csata című, második világháborús jugoszláv film.
A másik kitüntetett Lordan Zafranovic, aki Prágában tanulta a mesterséget és háborús trilógiája, a Megszállás 26 képben című filmje hozta meg a sikert és elismerést számára otthon és külföldön. Motovunban mindkettőjüktől levetítenek egy-egy filmet.
A vetítéseket délelőtt 10 órától a színházban, estétől hajnali 4-ig pedig a városka főterén tartják. Egy ilyen éjjeli vetítésen mutatják be Luc Besson neves francia rendező Az utolsó csata című, 1983-as filmjét.
A játékfilmek közül a győztes a Propeller-díjat kapja, míg a régió, így a szerb, a horvát, szlovén, a bosnyák, a montenegrói, a koszovói és a macedón filmek közül választják ki az év legjobb filmjét és az kapja meg a Bauer-díjat, amely 10 ezer euróval (majdnem 3 millió forint) jár.
A díj névadója a dubrovniki születésű Branko Bauer (1921-2002) a klasszikus elbeszélő film legfontosabb és legtermékenyebb rendezője, a zágrábi Jadran filmvállalat munkatársa. 1953 és 1978 között voltak az aktív évei, a legnevezetesebb filmje a Szemtől szembe című (1963), amelyet vetítettek a magyar mozik is.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország