Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Február 04. 17:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Használt a kormány szigora: Győrben is csökkent az iskolai hiányzások száma

Használt a kormány szigora: Győrben is csökkent az iskolai hiányzások száma

A győri általános és középfokú oktatási intézményekben jelentősen csökkent a lógások száma.

Azóta, hogy a kormány bevezette: az 50 órán felüli igazolatlan hiányzások után felfüggesztik az érintett családok esetében az iskoláztatási támogatást. Az őszi jogszabályváltozás eredményei most, a félévi bizonyítványok kiosztásánál látszanak. Győrben 88 diáknál fordult elő 50 óra feletti igazolatlan hiányzás, míg korábban ez a szám a duplája volt. A szakemberek szerint az új szabályozás nemcsak a gyermek, de a szülő felelősségére is apellál, és komoly visszatartó ereje van.

Győrben sincs olyan iskola, ahol ne volna notórius hiányzó diák. Az egyik helyen volt olyan tanuló, aki 125 órát lógott. A legtöbb hiányzás a Gyepszél utcai Eötvös József Általános és Szakiskolában fordult elő. Összességében mégis az tapasztalható, hogy a szigorúbb körülmények miatt javul az iskolába járási morál, és a renitens diákok is hatásosabban fegyelmezhetők.

- Alsó tagozatban is vannak olyan gyerekeink, akik nem jönnek iskolába, és ugye ott természetesen nem az áll fenn, hogy elindul az iskolába és nem érkezik meg, hanem valami oknál fogva a szülő nem is hozza el a gyermeket az oktatási intézménybe. Hogy ennek mi az oka? Előfordulhat, hogy úgy gondolják, otthon nagyobb szükség van rá a kisebb gyerekek felügyeleténél, vagy dolgoznia kell, esetleg azért marad távol, mert ez egy kényelmesebb megoldás, de azt mondhatom, hogy amióta ezt a rendelkezést bevezették, ezt már nem nagyon merik alkalmazni, hiszen ez elég komoly következményekkel jár - mondta a Győr Plusznak Csengeri Mária, az Adyvárosi Közoktatási Főigazgatóság vezetője.

Ami az egész város statisztikáit illeti, tízórás hiányzást 438 diák gyűjtött össze a kisalföldi megyeszékhelyen. Az új jogszabály szerint az iskolák vezetőinek ekkor értesíteniük kell a jegyzőt, aki levélben, hivatalosan is értesíti, egyben figyelmezteti a szülőket. A dorgálás többnyire sikeres.

- 88 esetben függesztettünk fel iskoláztatási támogatást 50 órát meghaladó hiányzás miatt - tájékoztatott Szabóné Vörös Ágnes, a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztályának vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy az iskoláztatási támogatás alsó határa 12.200, felső határa pedig 23 ezer forint tanulónként. Az összeg mértéke függ a családban lévő gyermekek számától, de attól is, hogy nem küzdenek-e tartós betegséggel. A felfüggesztett támogatásra újra jogosult lehet valaki, ha azt az önkormányzat megállapítja.

- Ehhez az kell, hogy a gyermek teljesítse a tankötelezettségét. Amennyiben a felülvizsgálati időszak, azaz három hónap alatt nincsen igazolatlan hiányzása, abban az esetben ez a felfüggesztés megszüntetésre kerül - mondta Szabóné Vörös Ágnes.

- Ahol nem olyan jók a családi körülmények, a gyerekkel van valami magatartásbeli probléma, azoknál a legnagyobb a gond - tette hozzá dr. Somogyi Tivadar alpolgármester. Az oktatást felügyelő győri városvezető szerint természetesen nem csak a hátrányos helyzetű családok gyermekei hiányoznak sokat, előfordul, hogy a renitens diák éppen jómódú, erős egzisztenciájú környezetből származik, és úgy érzi, mindent megengedhet magának.

- Az elmúlt időszakban egyértelműen kijelenthető, hogy csökkent az 50 órán túli hiányzásoknak a száma. Szerintem ez egy jó irány, komoly visszatartó ereje van, és nem utolsósorban a szülő felelősségére is apellál - fogalmazott az alpolgármester.

Ha a lógós diák szülei nem tettek meg mindent a hiányzások megszűntetéséért, és a gyerek távolléte a szülőnek is felróható, akár 50 ezer forintig terjedő bírság is kiszabható a számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.