Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2015. Március 12. 06:00, csütörtök | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Haszonélvezet, ajándékozás, ingatlan

Haszonélvezet, ajándékozás, ingatlan

Haszonélvezet, ajándékozás, ingatlan témakörben segít ezúttal az onlinejogsebesz.hu! Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Segítséget szeretnék kérni. Édesapám anno az én nevemre vett egy tanyát Békés megyében és ő mint haszonélvező szerepelt. Viszont az ingatlant nem használjuk, mivel felkőltöztünk Sopronba. Édesapám nekiajándékozta az ingatlant egy ismerősének ajándékba, de erről semilyen papír nem készűlt. Azóta a tanyán az áramot kikötötték tartozás végett, mert az apám ismerőse nem fizette a számlát, de még mindig ott lakik és ott is szeretne. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok csinálni ilyen esetben? A tanyára nem fizetek semmit se adót se semmit, nem tudom, hogy kéne e egyátalán fizetnem valamit. Gondolkoztam már töbféle megoldáson is. Pl írni egy szerződést hogy amennyiben átválalja az ingatlanon lévő tartozást úgy az övé az ingatlan. Vagy milyen megoldás lenne még? Válaszát és segítségét előre is nagyon szépen köszönöm.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) 5:39. §-ának (1) bekezdése alapján fő szabály szerint átruházással a dolog tulajdonosától lehet a tulajdonjogot megszerezni. Ennek megfelelően Ön, mint tulajdonos ajándékozhatja el az ingatlant, a haszonélvező nem. Ha az ingatlanra nem tart igényt, akkor azt más személyre átruházhatja (eladhatja, elajándékozhatja, stb.), amely következtében a tulajdonjoga megszűnik, és tulajdonjogát az ingatlan-nyilvántartásban törlik. Az ingatlan ügylethez szükséges ügyvéd vagy közjegyző közreműködése.

Az áramszolgáltatóval tisztázni kellene, hogy az ingatlan, mint fogyasztási hely vonatkozásában mely felhasználót milyen összegben terhel áramdíj tartozás, mert nemcsak tulajdonos, hanem más felhasználó is köthet villamos energia vásárlási szerződést. Az adós személyének és a tartozás összegének ismeretében lehet megvizsgálni a további jogi megoldásokat.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Balogh Krisztina ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 10:57, hétfő | Belföld

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében - tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 09:36, hétfő | Belföld

Amíg nincs koronavírus-vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése

2020. Augusztus 03. 09:30, hétfő | Belföld

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Életét vesztette egy épülő családi ház tetőszerkezetéről lezuhanó ember Gyömrőn vasárnap - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

2020. Augusztus 03. 08:01, hétfő | Belföld

Közjegyző: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni!

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 csatornán vasárnap reggel.