Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Január 15. 07:40, péntek | Belföld
Forrás: Stop.hu

Hat percre a világkatasztrófától!

Hat percre a világkatasztrófától!

A végzet jelképes óráját 1947-ben, az első atombomba ledobása után két évvel hozták létre a világ élvonalbeli tudósai, és azóta minden évben újraállítják, megmutatva, hogy szerintük az emberiség milyen közel van a világkatasztró

Amikor 1947-ben az Atomtudósok Bulletinje (Bulletin of the Atomic Scientists) létrehozta a végzet óráját New Yorkban, a nagymutatót az 53. percre állították, vagyis a végzetes éjfél előtt 7 percre. Azóta tizennyolc alkalommal állították át az órát, utoljára 2007-ben, így egészen mostanáig az óra az éjfél előtti 5. percen állt. A tudósok azzal magyarázták, hogy az óra nagymutatóját egy perccel visszaállították, hogy szerintük a világ ügyei reménytelibbé váltak.

A világ kétszer került a legközelebb a katasztrófához (két perce az éjféltől), először 1953-ban, amikor mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió végrehajtotta első hidrogénbomba-kísérletét, majd 1984-ben (három percre az éjféltől), amikor az amerikai-szovjet kapcsolatok a mélypontra süllyedtek, s a Reagan-kormány előállt a csillagháború, vagyis az űrbéli rakétavédelmi rendszer kiépítésének tervével.

Az Atomtudósok Bulletinjét Nobel-díjas tudósok alkotják, összesen 19-en, így például Stephen Hawking fizikus és Sir Martin Rees csillagász. A tudósok három fő tényező alapján mérlegelik, hogy kell-e, és mennyit kell állítani a végzet óráján. A három tényező a következő: 1. a nukleáris eszközök (így az atomfegyverek) és a nukleáris rendszerek (erőművek) balesetei vagy szabotázsakciók miatti megrongálódása, 2. a szénalapú, vagyis az üvegházhatást és a széndioxid-kibocsátást fokozó technológiák, 3. a biológiai technológiák, így például a géntechnológia.

Forrás: STOP/Daily Mail


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.