Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 25. 08:57, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Hatalmas csapás a pálinkafogyasztóknak

Hatalmas csapás a pálinkafogyasztóknak

Jövőre 20 százalékkal emelkedhet a pálinka ára. Ennek oka, hogy 10 százalékkal nőtt a jövedéki adó, illetve hogy idén gyenge volt a gyümölcstermés a fagykárok és az aszály miatt.

A kereskedők szerint ebben az évben már érezhető volt a forgalomban, hogy magánszemélyek 50 literig otthon is főzhetnek égetett szeszt.

Minőségi pálinkát csak jó alapanyagokból lehet készíteni, idén azonban jelentősen nőttek a gyümölcsárak. A termelők jövőre drágulásra számítanak.

– A nagyon száraz nyár, a kevés eső, illetve a tavaszi fagyok sok gyümölcsöt vittek el. Főleg ez emelte meg a pálinka árát és emiatt csökkent a forgalom – tette hozzá a Téti Pálinkafőzde Kft. jövedéki ügyintézője, Marozsán Anita.

Két éve szabad otthon is pálinkát főzni, ennek hatása tavaly még nem volt érezhető, de idén már kevesebb alkohol fogyott a boltokban.

– Az adózott olcsóbb égetett szeszes italok forgalma egyértelműen azért csökkent, mert a helyébe az otthon főzött, adózatlan párlat került, a másik ok pedig, hogy mivel az elmúlt évben nőtt a pálinkapiac hazánkban, így vélhetően a fogyasztás is nőtt – mondta Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója.

A kereskedők szerint az emelkedő árak ellenére leginkább a jó minőségű italokra van igény.

– A minőségi árura továbbra is fennáll az igény, a silány minőségűt viszont nem keresik. A 37 fokos alkoholszint már erősebbnek számít, a gyengére kisebb az igény. A nagyon kommersz áru abszolút nem kell – jelentette ki egy győri vegyeskereskedő.

A pálinka és az egyéb szeszes italok januártól tovább drágulnak, mert 10 százalékkal nő a jövedéki adó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: