Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 01. 06:30, csütörtök | Belföld

Hatalmas tragédia a Balatonon: 18 évesen vízibiciklizni indult, de vízbefulladt

Hatalmas tragédia a Balatonon: 18 évesen vízibiciklizni indult, de vízbefulladt

Július 27-én érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy Siófokon egy 18 éves férfi a vízibicikliről a Balatonba csúszott és elmerült. Vízen lebegő holttestét másnap reggel találták meg. Ez az ötödik vízbefulladás az idei szezonban.

Hosszú Balázs, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a likeBalatonnak elmondta, hogy a férfivel együtt vízibicikliző hölgy tett bejelentést, miután a 18 éves fiatal már nem jött fel a víz felszínére.
A vízirendőrök szombaton azonnal megkezdték a férfi felkutatását, azonban az esti, viharos időjárásra való tekintettel fel kellett függeszteni a keresést. Hajnalban folytatták tovább a kutatást, majd a reggeli órákban érkezett a bejelentés, hogy a Siófokon, az Aranyparton, az egyik hotel előtti vízterületen a part közelében találtak egy holttestet.

"Kollégáim megállapították, hogy az előző nap eltűnt férfi holttestét találták meg a vízben és a rendőrség kizárta az idegenkezűséget a helyszíni szemle adatai alapján. A halálesetet a rendőrség közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja" – mondta Hosszú Balázs sajtóreferens.

Horváth László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a likeBalatonnak elmondta, a szezonban eddig 204 mentésük volt, rengeteg a segítségkérés, de az ilyen típusú haláleseteket sajnos nem tudják megelőzni.

Idén májustól július végéig 5 vízbefulladás történt, melyek között ez az egyetlen vízibiciklihez kapcsolható haláleset.

" Két eset mögött önkárosítási, öngyilkossági szándékot véltünk felfedezni, volt, aki például úszni tudás nélkül beleugrott a kikötő mély vízébe. Két esetben pedig valamiféle rosszullét vezetett a vízbe fulladáshoz" – foglalta össze Horváth László. Majd hozzátette: "Közös jellemzője ezeknek a tragédiáknak, hogy mindegyik gyönyörű strandidőben történt, a parthoz nagyon közel, amikor nem volt viharjelzés. Jogszabálysértés nélkül következtek be, amiket rendőri eszközökkel nagyon nehezen lehet megelőzni."

Két hete szó szerint megtelt a Balaton, a tó 138 kijelölt, és 120 nem kijelölt fürdőhelyén közel 350 ezer embernek kell biztonságot szolgáltatni.

"A vízirendőrök mindent megtesznek, de ezekben az esetekben nem jogszabálysértésről, viharjelzés-megszegésről vagy parti sáv túllépésről van szó" – mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője, aki kiemelte, hogy aki nem tud úszni, ne menjen a mély vízbe, vagy ha nem rendelkezik kellő vízbiztonsággal, akkor vegyen fel mentőmellényt! A kánikulában nagyon vigyázni kell a rosszullétekkel, és semmiképpen se maradjunk egyedül a vízen!

Az elmúlt hétvégén 39 embert kellett kimenteni a Balatonból.

Összeállította: Krausz Andrea

Forrás: likebalaton.hu

Fotó: Krausz Andrea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.