Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 22. 10:43, szombat | Belföld

Határidős plasztik a tárcában: a SZÉP Kártya

Határidős plasztik a tárcában: a SZÉP Kártya

Elveszhet a 2011-ben SZÉP Kártya formájában kapott béren kívüli juttatás! Országszerte 40 ezer, Győr-Moson-Sopron megyében közel ezer SzépKártya elfogadóhelyen lehet a plasztik segítségével még év végéig vásárolni.

Már csak pár napjuk maradt cafeteria keretük elköltésére azoknak, akik 2011-ben OTP vagyMKB SZÉP Kártyán kaptak béren kívüli juttatást. A kedvezményezettek számára ugyanis ajuttatási összeg az utalást követő naptári év végéig érvényes. Egyébként a fel nem használtösszeg a kártyát kibocsátó pénzintézetre száll.

2012 elején csatlakozott a kibocsátókhoz a K&H Bank is, mely kiterjedtkapcsolatrendszerének köszönhetően gyorsan fel tudta építeni elfogadóhelyi hálózatát.
Az OTP Pénztárszolgáltató piacvezető szerepét azonban sem a K&H, sem az MKB nem veszélyezteti. 2013-tól pedig újabb szereplők érkezése várható a SZÉP Kártya piacára.

Mire költhetjük el?

A Széchenyi Pihenő Kártya három alszámlával, „zsebbel” rendelkezik. A szállás alszámlakeretéből kizárólag szálláshely-szolgáltatásokért lehet fizetni. A zsebbe évente maximum225 ezer forint tölthető. A vendéglátás alszámla kerete 150 ezer forint/év, mely melegétel-fogyasztásra, és szállás-szolgáltatásra költhető. A szabadidő alszámla keretre éventemaximum 75 ezer forintot lehet utalni. Már eddig is ez volt a legtöbb célra felhasználhatóalszámla, de a közelmúltbeli bővítéssel még több, nagyrészt sportolással kapcsolatoslehetőséget kínál.

Győr-Moson-Sopron megyében is számos elfogadóhelyen lehet a SZÉP-Kártyávalkülönféle szolgáltatásokat igénybe venni. A szálláshelyek között természetesen különbözőárkategóriában is válogathatunk. A Szent Kristóf Sátorszállástól az egy- és kétcsillagospanziókon, apartmanokon át a négy csillagos Hotel Lövérig, vagy a Bolero Hotelig. Avendéglátás alszámla keretéből fogyaszthatunk akár a Jégverem Étterem és Panziókínálatából, vagy megkóstolhatjuk a pannonhalmi Hotel Pannon Étterem ételeit is. Avendéglátás alszámla egyenlege a mindennapok során is hasznos „társ” lehet, hiszen egyretöbb ételfutár szolgálat, illetve melegétel-kiszállítással is foglalkozó vendéglátóhely lép be azelfogadóhelyek sorába.

Szépkártyával igénybevehető szolgálttások
Szépkártyával számos szolgáltatás elérhető, országosan és Győr-Moson-Sopron megyében

A szabadidő zsebből is hosszasan lehetne sorolni a lehetőségeket. Kipróbálhatjuk a MeliusSóbarlangok jótékony hatásait, vagy épp a Szelle Lovasudvar szolgáltatásait. Emellett optikában, vagy a Győri Filharmonikusok koncertjére is költhetjük a szabadidő alszámla egyenlegét.

Milliárdok a SZÉP Kártyán

A legutóbbi adatok szerint a SZÉP Kártyára eddig közel 65 milliárd forintot utaltak amunkáltatók. Ennek több mint fele érkezett a legnépszerűbb vendéglátás alszámlára. Eztköveti a szálláshely alszámla 16,5 milliárddal, míg a szabadidő zsebbe 10 milliárd forintottöltöttek. A 790 ezer kártyabirtokos a teljes összeg több mint felét már fel is használta.Országszerte közel 40 ezer SZÉP Kártya elfogadóhelyen lehet fizetni a plasztiklappal. Ez aztjelenti, hogy átlagosan teljes lefedettségről beszélhetünk, hisz 20 kártyabirtokos jut egyelfogadóhelyre (ha a társkártyákat nem számoljuk).

Hogyan juthatunk a Széchenyi Pihenőkártyához?

A plasztikhoz jutás kulcsa a (legális) munkahely megléte. A munkáltató szerződést köt akártyakibocsátóval, majd SZÉP Kártyát kér a dolgozója részére. Az igénylőlapok feldolgozásátkövetően általában három hét után már kezünkben lehet az utalványkártya.

A SZÉP Kártya a munkáltatónak is megéri. A cafeteria elemhez tartozó közterhek ugyanis– a munkabérhez képest – komoly adóelőnyt élveznek. A Szép-Kártya adózása 2012-benösszesen 30,94% adóterhet jelent. 2013. január 1-től csak kis mértékben emelkedik (azSZJA változatlan mértékű, de az EHO 10-ről 14%-ra nő), így e cafeteria juttatás összes terhe35,7%-ot tesz ki.

Mindezt a munkáltató fizeti, azaz a kártyára feltöltött juttatást a kedvezményezettmunkavállaló számára már nettó, vagyis adózott összeg. Ráadásul az első utalványkártyáttérítésmentesen kapja kézhez. A cafeteria kerethez a közvetlen hozzátartozók részéretárskártya igényelhető. A társkártya a főkártyához tartozó egyenleget használja, és szinteteljesen azonos feltételekkel használható. A társkártya gyártási díját (1.905,- Ft Áfával) már adolgozónak kell fizetnie.

Hogyan is használhatjuk?

A kártya tulajdonosának (főkártya és társkártya esetén egyaránt) első használat előttaktiválnia kell a plasztikot. Az egyes kibocsátóknál némileg eltér az aktiválás módja, deáltalában telefonos, illetve online aktiválásra van lehetőség.

A kártyatulajdonos folyamatosan nyomon kísérheti (és javasolt is rendszeresen ellenőrizni)az egyes alszámlák egyenlegét. A kibocsátók online felületén, valamint telefonon is lekérhetőa SZÉP Kártya egyenlege. További tájékozódási lehetőségként vagy a terminálon történtfizetést követően kinyomtatott bizonylat, vagy az e-mailen küldött értesítő szolgál.

Fizetni is többféle platformon lehet a kártyával. A bankkártyákhoz hasonló módon, a bankiSZÉP Kártya terminálon lehúzva, illetve interneten keresztül a kibocsátók online felületén.Emellett webáruházban, valamint telefonos elfogadás segítségével is fizethetünk az igénybevett szolgáltatásért.

Maga a plasztik lap 5 évig érvényes, de a Pihenő Kártya egyenlege a munkáltató általvégrehajtott utalást követő naptári év végéig él. Egyszerűbben megfogalmazva a következőév december 31-ig használható fel. Az el nem költött egyenleg a határidőt követőena kibocsátóhoz kerül. Ezért is fontos, hogy azoknak, akik OTP, illetve MKB SZÉP Kártyaformájában 2011-ben ilyen juttatást kaptak, 2012. december 31-ig fel kell használniukaz előző évi egyenleget. Ezt azonban kizárólag szálláshely szolgáltatásra lehet költeni.
Könnyítésként arra is van lehetőség, hogy a lejáró összeget a jövő évi pihenés helyszínéneklefoglalására, előleg fizetésére költsük.

Kitekintő 2013-ra

A kormány a szabályozás némi könnyítésével máris új kibocsátók piacra lépését teszilehetővé. Novemberben sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Tempo Egészségpénztáraz Optisoft Nyrt-vel karöltve hamarosan útjára indítja saját plasztiklapját, a Tempo SZÉPKártyát. Ők az igénybe vehető szolgáltatásokat tekintve a már működő nagyok – OTP, MKB,K&H – árnyékában igyekeznek egy piaci rést lefedni. Az egészség megőrzését, védelmét, azegészségtudatosságot helyezik középpontba. A SZÉP-Kártya business-ben rejlő lehetőségekegy másik egészségpénztárt is cselekvésre késztetnek. Egy ideje szorgalmasan készülődik apiacra lépésre a Patika Egészségpénztár is. Ők a Multi-Pay SZÉP Kártyával minden bizonnyalszintén a Tempo által „kinézett” célcsoportot kívánják megszólítani.

Az erősödő piaci versenyből hosszabb távon mi, fogyasztók kerülhetünk ki győztesen. Nemmellesleg a kormány is elégedett lehet, hisz a tények messze túlszárnyalják az előzetesvárakozásokat. Egyrészt ténylegesen növeli (mi több, fehéríti) a belföldi turizmus bevételeit,másrészt az erőteljesen szabályozott körülmények között zajló, de a kibocsátók közt élénkülőversengés az Európai Unió számára is egyre szalonképessé teheti a MI SZÉP Kártyánkat.

Bővebben: http://szepkartya.hu

Címkék: szépkártya

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton