Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Június 27. 13:51, kedd | PR
Forrás: (x)

Határok vonzásában – állás Győr területén

Határok vonzásában – állás Győr területén

Határok vonzásában – állás Győr területén

Hazánk határközeli városai több szempontból is egészen speciális helyzetben vannak. A szomszédos országok elérhetősége jelentős hatással van az élet számos területére, köztük az álláslehetőségekre is. Győr esetében pedig két határral is számolhatunk.

A hazai álláspiaccal kapcsolatban sokan, sok mindent elmondtak már és valószínűleg mindig lesz új a nap alatt. A statisztikák folyamatosan változnak, az egyes adatokban nem is mindig lehet maximálisan megbízni, ám jelenleg úgy tűnik, hogy bizonyos ágazatokban már itthon is kellőképpen megéri dolgozni. A multinacionális cégek megjelenésével például sok helyen már nyugati bérszínvonal is elérhető, ami a múltbéli tendenciákat tekintve nem kis dolog.

A külföldi munka ettől függetlenül továbbra is vonzó és különösen igaz ez azon régiók lakói számára, melyek a nyugati határok közelében helyezkednek el. Nem kivétel ez alól Győr-Moson-Sopron vármegye sem, ráadásul például Győr a szlovák és osztrák határtól sem esik messze. Az itt lakók számára tehát joggal merül fel a kérdés, hogy menjenek vagy maradjanak, legalábbis ami az álláspiaci lehetőségeket jelenti. A helyzet annyiban szerencsés, hogy sok állás Győr városán belül is elérhető, de a csábítás persze mindig nagy.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes szakmák és munkakörök esetén mindenképpen érdemes kipróbálni a külföldi álláslehetőségeket. Győr városának szerencsés fekvése akár az ingázást is lehetővé teszi, így az itt élőknek ehhez nem is szükséges áthelyezni székhelyüket. Sokan ezt nem is tennék meg szívesen, hiszen a város csodás, élhető környezetet nyújt. És akkor sincs semmi probléma, ha valaki nem vesződne a külföldi munkával, hiszen számos állás Győr különböző szektoraiban is fellelhető.

Helyi lehetőségek

A hazai városok általános gazdasági és álláspiaci lehetőségeit tekintve Győr mára mindenképpen az élbolyba tartozik. Ennek egyik fő letéteményes a fekvése, hiszen a Bécs-Budapest-Pozsony gazdasági háromszög fókuszában értelemszerűen több lehetőség adódik. Egy földrajzilag is ennyire kiemelt elhelyezkedésű, dinamikusan fejlődő város pedig értelemszerűen vonzza a multinacionális cégeket és különböző befektetőket. Esetünkben erre jó példa az AUDI itt működő gyáregysége, mely által számos állás Győr ipari szektorában teremtődött meg az elmúlt időszakban.

Az ilyen típusú cégek – főleg az ilyen világszinten is jelentős márkák – hatalmas számú munkavállaló alkalmazására képes, így nem is csupán a helyi, de a környékbeli lakosok számára is lehetőséget kínál. A tényt, hogy rengeteg állás Győr ilyen jellegű ipari szereplőihez köthető a statisztikai adatok is alátámasztják. A nagyvállalatok megjelenésével ugyanis a munkanélküliségi mutatók is zuhanni kezdtek, mára a munkaképes lakosságra vetítve ez alig haladja meg az 1%-ot.

Ennyire erős gazdasági környezeteben értelemszerűen a karrierlehetőségek is jóval kedvezőbbek. Az ilyen statisztikák kiemelt pozíciót biztosítanak a városnak, ahová így nagyobb eséllyel áramlik majd a befektetői tőke ezután is. Így tehát egy állás Győr városában a jövőben is remek opció lehet bárki számára. És egyelőre még nem is esett szó a más típusú helyi álláslehetőségekről sem, hiszen nem csupán a multinacionális nagyvállalatok és az ipar területén találunk lehetőségeket.

Egy virágzó város

Az ipartól és gazdaságtól elvonatkoztatva érdemes megemlíteni Győr kulturális és oktatási életét, illetve turizmusát is. E három szektor ugyanis szintén jelentős szerepet játszik a város életében és sok lehetőséget teremt az álláspiacot tekintve is. A város épített öröksége már önmagában is sok látogatót vonz, de a műemlékek szempontjából is a hazai élvonalba tartozik. A turizmushoz köthető különböző álláshelyek és egyéb intézmények okán pedig nem csoda, hogy sok állás Győr e szektorában létesül.

A város a régió oktatásában is jelentős szerepet vállal. Bár alapvetően Győrt kevésbé sorolják a klasszikus magyar diákvárosok közé, a számok nem ezt mutatják. A helyi intézményekben összesen közel 50.000 diák és hallgató tanul, ez pedig értelemszerűen ehhez kötődő munkahelyeket is teremt. Így nem csoda, hogy sok állás Győr oktatási intézményeihez, iskoláihoz köthető. Bár ez a szakma napjainkban megvívja a maga harcát, ettől még egy sokak által keresett és helyi szinten is munkavállalók százainak munkát adó területről beszélhetünk.

Bár Győr és a környékbeli lakosság számára továbbra is vonzó opció lehet a külföldi munkavégzés, a leírtakból is körvonalazódik az, hogy a helyi lehetőségek szintjén sem lehet ok panaszra. Sok álláshely, változatos lehetőségek és sok esetben nyugati színvonal várja a munkavállalókat. Ha pedig egy állás Győr városában mégsem elég valakinek, bátran körülnézhet a határon túl és felmérheti a lehetőségeit, hogy a számára legideálisabb döntést hozhassa meg.

Címkék: állás, győr, munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.