Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2023. Június 27. 13:51, kedd | PR
Forrás: (x)

Határok vonzásában – állás Győr területén

Határok vonzásában – állás Győr területén

Határok vonzásában – állás Győr területén

Hazánk határközeli városai több szempontból is egészen speciális helyzetben vannak. A szomszédos országok elérhetősége jelentős hatással van az élet számos területére, köztük az álláslehetőségekre is. Győr esetében pedig két határral is számolhatunk.

A hazai álláspiaccal kapcsolatban sokan, sok mindent elmondtak már és valószínűleg mindig lesz új a nap alatt. A statisztikák folyamatosan változnak, az egyes adatokban nem is mindig lehet maximálisan megbízni, ám jelenleg úgy tűnik, hogy bizonyos ágazatokban már itthon is kellőképpen megéri dolgozni. A multinacionális cégek megjelenésével például sok helyen már nyugati bérszínvonal is elérhető, ami a múltbéli tendenciákat tekintve nem kis dolog.

A külföldi munka ettől függetlenül továbbra is vonzó és különösen igaz ez azon régiók lakói számára, melyek a nyugati határok közelében helyezkednek el. Nem kivétel ez alól Győr-Moson-Sopron vármegye sem, ráadásul például Győr a szlovák és osztrák határtól sem esik messze. Az itt lakók számára tehát joggal merül fel a kérdés, hogy menjenek vagy maradjanak, legalábbis ami az álláspiaci lehetőségeket jelenti. A helyzet annyiban szerencsés, hogy sok állás Győr városán belül is elérhető, de a csábítás persze mindig nagy.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes szakmák és munkakörök esetén mindenképpen érdemes kipróbálni a külföldi álláslehetőségeket. Győr városának szerencsés fekvése akár az ingázást is lehetővé teszi, így az itt élőknek ehhez nem is szükséges áthelyezni székhelyüket. Sokan ezt nem is tennék meg szívesen, hiszen a város csodás, élhető környezetet nyújt. És akkor sincs semmi probléma, ha valaki nem vesződne a külföldi munkával, hiszen számos állás Győr különböző szektoraiban is fellelhető.

Helyi lehetőségek

A hazai városok általános gazdasági és álláspiaci lehetőségeit tekintve Győr mára mindenképpen az élbolyba tartozik. Ennek egyik fő letéteményes a fekvése, hiszen a Bécs-Budapest-Pozsony gazdasági háromszög fókuszában értelemszerűen több lehetőség adódik. Egy földrajzilag is ennyire kiemelt elhelyezkedésű, dinamikusan fejlődő város pedig értelemszerűen vonzza a multinacionális cégeket és különböző befektetőket. Esetünkben erre jó példa az AUDI itt működő gyáregysége, mely által számos állás Győr ipari szektorában teremtődött meg az elmúlt időszakban.

Az ilyen típusú cégek – főleg az ilyen világszinten is jelentős márkák – hatalmas számú munkavállaló alkalmazására képes, így nem is csupán a helyi, de a környékbeli lakosok számára is lehetőséget kínál. A tényt, hogy rengeteg állás Győr ilyen jellegű ipari szereplőihez köthető a statisztikai adatok is alátámasztják. A nagyvállalatok megjelenésével ugyanis a munkanélküliségi mutatók is zuhanni kezdtek, mára a munkaképes lakosságra vetítve ez alig haladja meg az 1%-ot.

Ennyire erős gazdasági környezeteben értelemszerűen a karrierlehetőségek is jóval kedvezőbbek. Az ilyen statisztikák kiemelt pozíciót biztosítanak a városnak, ahová így nagyobb eséllyel áramlik majd a befektetői tőke ezután is. Így tehát egy állás Győr városában a jövőben is remek opció lehet bárki számára. És egyelőre még nem is esett szó a más típusú helyi álláslehetőségekről sem, hiszen nem csupán a multinacionális nagyvállalatok és az ipar területén találunk lehetőségeket.

Egy virágzó város

Az ipartól és gazdaságtól elvonatkoztatva érdemes megemlíteni Győr kulturális és oktatási életét, illetve turizmusát is. E három szektor ugyanis szintén jelentős szerepet játszik a város életében és sok lehetőséget teremt az álláspiacot tekintve is. A város épített öröksége már önmagában is sok látogatót vonz, de a műemlékek szempontjából is a hazai élvonalba tartozik. A turizmushoz köthető különböző álláshelyek és egyéb intézmények okán pedig nem csoda, hogy sok állás Győr e szektorában létesül.

A város a régió oktatásában is jelentős szerepet vállal. Bár alapvetően Győrt kevésbé sorolják a klasszikus magyar diákvárosok közé, a számok nem ezt mutatják. A helyi intézményekben összesen közel 50.000 diák és hallgató tanul, ez pedig értelemszerűen ehhez kötődő munkahelyeket is teremt. Így nem csoda, hogy sok állás Győr oktatási intézményeihez, iskoláihoz köthető. Bár ez a szakma napjainkban megvívja a maga harcát, ettől még egy sokak által keresett és helyi szinten is munkavállalók százainak munkát adó területről beszélhetünk.

Bár Győr és a környékbeli lakosság számára továbbra is vonzó opció lehet a külföldi munkavégzés, a leírtakból is körvonalazódik az, hogy a helyi lehetőségek szintjén sem lehet ok panaszra. Sok álláshely, változatos lehetőségek és sok esetben nyugati színvonal várja a munkavállalókat. Ha pedig egy állás Győr városában mégsem elég valakinek, bátran körülnézhet a határon túl és felmérheti a lehetőségeit, hogy a számára legideálisabb döntést hozhassa meg.

Címkék: állás, győr, munka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat

2024. Február 15. 13:37, csütörtök | PR

Férfi bőrkabátok - időtlen elegancia és bátorság egyben

A férfi bőrkabátok nem csupán ruhatárelemek, hanem valódi befektetés a stílusba és kényelembe.

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő