Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2011. Április 28. 07:25, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Hatodszor versenyeznek az alternatív hajtású járművek a Széchenyi Futamon

Hatodszor versenyeznek az alternatív hajtású járművek a Széchenyi Futamon

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára a környezetkímélő technológiák térnyerése mellett érvelt a VI. Széchenyi Futam beharangozó sajtótájékoztatóján 2011. április 27-én, Budapeste


Az államtitkár kifejtette: a közlekedésért felelős tárca egyetért a nem motorizált közlekedés népszerűsítésével. A verseny résztvevői alkotókészségüket a környezeti állapot javítása, az egészség megőrzése és a természeti értékek védelme érdekében használják. Völner Pál a Széchenyi Futam szakmai fórum szerepe mellett társadalmi szemléletformáló hatását is méltatta.

A téma jelentőségét mutatja, hogy a 10 éve útjára indult Európai Mobilitási Hét kezdeményezés idei fő témája az „alternatív mobilitás” (magyar jelmondata: „Közlekedj ÖKOsan!”). Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozatának magyarországi eseményeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium közös, a Föld Napján meghirdetett rajz- és fotópályázattal harangozza be.

A közbeszerzési törvény decemberi módosítása és a március végén elfogadott kapcsolódó kormányrendelet az energiahatékony és környezetkímélő közúti járművek előnyben részesítésére kötelez az állami közbeszerzéseknél és az autóbuszos közszolgáltatók járműbeszerzéseinél. Az új, április közepétől hatályos szabályok alkalmazása hosszabb távon energiamegtakarításhoz és a közlekedés külső (pl. környezeti, társadalmi és egészségügyi ellátási) költségeinek csökkenéséhez vezet.

A VI. Széchenyi Futam a magyar uniós elnökség kísérőrendezvénye. 45 hazai és külföldi amatőr és profi csapat mutatja be és versenyezteti összesen 70, a környezettudatosság jegyében alkotott járművét. A saját építésű vagy átépített járműveket elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő hajthatja.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.