Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Január 06. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Hazánk hivatalosan is átveszi az uniós elnökséget

Hazánk hivatalosan is átveszi az uniós elnökséget

Csütörtökön veszi át hivatalosan Magyarország az Európai Unió soros elnökségét. Az ügyvezető belga miniszterelnök kora este a Parlamentben adja át ünnepélyesen az EU elnökségi zászlaját. A hathónapos magyar elnöki ciklus négy fő t

A magyar uniós elnökség legnagyobb kihívása az eurózóna válsága. A görög és ír válság után kialakult helyzet kezelésében Magyarországnak úgy kell fellépnie, hogy közben nem tagja a közös uniós pénzt használó országok körének. Szintén fontos tárgyalásokat kell majd folytatniuk a magyar diplomatáknak a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetésről, amelynek előkészítése a magyar elnökség alatt kezdődik, és amelynek kapcsán komoly szembenállás van a szegényebb államok és Nagy-Britannia, Németország és Franciaország között.

A magyar elnökségnek kezelnie kell majd a schengeni-övezet bővítésével kapcsolatos vitákat is. Románia és Bulgária ugyanis – Magyarország támogatásában bízva – azt reméli, hogy a budapesti elnökség alatt, 2011 márciusában csatlakozhatnak az övezethez, ám Párizs és Berlin már jelezte: nem tartják felkészültnek a két országot a csatlakozásra.

A magyar elnökség egyik legfontosabb eseménye a Keleti Partnerség második, májusban várható csúcstalálkozója lesz a magyar fővárosban, amelynek sikeres lebonyolítása közelebb hozhatja a közösséghez a hat korábbi szovjet tagállamot: Örményországot, Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Grúziát, Moldovát és Ukrajnát. Budapest emellett abban is bízik, hogy elnöksége idején előrelépés lesz a balkáni integrációban, elsősorban Horvátország csatlakozási folyamatában.

Ezen főbb témakörök mellett a magyar prioritások egyike Közép-Európa súlyának növelése az unión belül, valamint a térségbeli együttműködés erősítése. Ebben jó partner lehet az év folyamán Lengyelország, hiszen június végén Budapest Varsónak adja át az elnöki stafétát. Budapest emellett fontosnak tekinti az EU közelebb hozását az állampolgárokhoz, a Duna menti országok együttműködését célzó Duna-stratégia elfogadását, valamint egy uniós szintű romastratégia kialakítását.

Az uniós elnökség egyébként valójában az Európai Unió Tanácsának vezetését jelenti, a másik két fő döntéshozó szerv, az Európai Bizottság és az Európai Parlament munkáját nem érinti. Ennek ellenére gyakran az összefoglaló „uniós elnökség” névvel illetik a féléves ciklusokat. Az elnökségi triók rendszerében három ország közösen nevez meg irányvonalat, de ezen belül az egyes országok bemutathatnak saját prioritásokat. Vannak továbbá olyan témakörök, amelyek kapcsán több éven keresztül folyik a jogszabály-előkészítés, így a soros elnöknek ezeket is tovább kell vinnie. Technikai értelemben az elnökségi feladatok egyik legfontosabbja az EU csúcstalálkozóinak megszervezése, valamint a Miniszterek Tanácsa üléseinek levezetése lesz. (pr)

FH

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.