Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2011. Április 11. 07:25, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

Hazatértek Japánból a magyar szakemberek

Hazatértek Japánból a magyar szakemberek

Hazatértek a japán misszióból a magyar polgárvédelmisek. Jackovics Péter őrnagy Japánban koordinálta az uniós segélyek szétosztását, kollégája, Harcsa Miklós pedig a brüsszeli központban dolgozott. Magyar szakemberek most először vet

Japánul és magyar-japán nyelvű feliratokkal köszöntötték kollégájukat a Liszt-repülőtéren a katasztrófa-védelmisek. Jackovics Péter őrnagy három hetet töltött Japánban, az Európai Unió polgári védelmi csapatának vezető-helyetteseként. A földrengés sújtotta szigetországban az Európából érkező segélyek szétosztását koordinálták, köztük a magyar kormány 26 tonnás adományát is. Tokióban volt a székhelyük, ahonnan a katasztrófa sújtotta tartományokba mentek, a helyi kormányzókkal vették fel a kapcsolatot és az igényeknek megfelelően szállították a segélyeket.

- Nem mentünk közel a fukusimai erőműhöz, 58 kilométeres távolságban voltunk tőle. Sendai városa volt a magyar szállítmány végcélja, oda juttattuk el ezeket az adományokat - mondta a hírTV-nek Jackovics Péter.

Az őrnagy azt mondja, a szakemberek jól végzik a dolgukat, a japán károsultak pedig nagyon fegyelmezetten viselik a katasztrófát.

Szombaton éjjel szállt le az a brüsszeli gép is, amellyel Harcsa Miklós polgári védelmi alezredes érkezett. Ő a Brüsszeli Megfigyelési és Tájékoztatási Központban 19 napon át segített az európai segélyszállítmányok koordinációjában.

- Az európai országok felajánlását gyűjtöttük be, 18 ország ajánlott föl pénzügyi és természetbeni javakat. Összesen 380 tonna segélyszállítmány érkezett öt fuvarral Japánba és ezt osztották szét a kollégák - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság polgári védelmi alezredese, Harcsa Miklós.

Uniós küldetésben magyar polgári védelmi szakemberek most vettek részt először és az akció végéig maradtak. Újabb magyar szakemberek csak akkor utaznak ki, ha újabb vészhelyzet alakulna ki. (rá)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal