Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. December 04. 09:19, szerda | Bulvár
Forrás: MTI

Házi őrizetből börtönbe került Rezesová

Házi őrizetből börtönbe került Rezesová

Másodfokú, jogerős döntésével megszüntette az M3-s autópályán halálos balesetet okozó szlovák nő, Eva Rezesová házi őrizetét a Budapest Környéki Törvényszék kedden, és elrendelte ismételt előzetes letartóztatását. A nőt már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe.

Koszta János tájékoztatása szerint ezzel a döntésével a Budapest Környéki Törvényszék - helyt adva az ügyészségi fellebbezésnek - megváltoztatta a Gödöllői Járásbíróság november 22-én hozott, házi őrizetről szóló végzését.

A keddi határozat szerint a vádlott előzetes letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés időtartamáig kell fenntartani - tette hozzá a szóvivő.A négy halálos áldozatot követelő ittas járművezetés miatt első fokon, nem jogerősen hat év fogházra ítélt szlovák állampolgárságú Eva Rezesovát az elsőfokú ítélet kihirdetése után - a védői indítványnak helyt adva - helyezte házi őrizetbe a Gödöllői Járásbíróság. A vádlott tavaly augusztus óta volt előzetesben. Ügyvédje arra hivatkozva kérte a fogva tartás megszüntetését, hogy - figyelembe véve az akkor 15 hónapja tartó előzetest és a kiszabott szabadságvesztés harmadolásának lehetőségét - már csupán 2 év 9 hónap van hátra a büntetésből.

Ezután rendelte el a bíróság Eva Rezesová házi őrizetét. A vádlottról azonnal levették a bilincset, és szabadon távozhatott egy a fővárosban erre előkészített ingatlanba (sajtóhírek szerint egy Duna-parti luxus apartmanházba). Rezesovának az elsőfokú végzés szerint nyomkövetőt kellett hordania. Az ügyészség e döntés és az elsőfokú ítélet ellen is fellebbezett.


A törvényszék indoklása szerint a vádlott kiemelkedő vagyoni háttere és külföldi kapcsolatrendszere adott esetben nagymértékben megkönnyíti egy esetleges külföldre távozás kivitelezését, még az elektronikus nyomkövető eszköz használatának kötelező elrendelése mellett is. A nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés mértéke, valamint Eva Rezesová személyi körülményei a másodfokon eljáró bíróság szerint olyan nagyfokú kockázatot jelentenek, amely a legsúlyosabb kényszerintézkedést teszi szükségessé.

A végzésben arra is kitértek, hogy a nem jogerős ítélet ellen az ügyész súlyosításért fellebbezett, és ez - figyelembe véve a halmazati szabályokat is - 5 évtől 13 évig terjedő büntetési tételkeretet jelent, ami a szökés veszélyét tovább fokozza.A keddi határozat ellen fellebbezésnek helye nincs - mondta a törvényszék szóvivője.

Eva Rezesová szlovák rendszámú BMW-jével 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópálya főváros felé vezető oldalán nekiment az előtte haladó Fiat Puntónak, amely az ütközés következtében a szalagkorlátnak csapódott, majd kigyulladt. Az autóban két középkorú karácsondi házaspár utazott. Négyük közül hárman bennégtek a kocsiban, egy 54 éves asszony pedig a fővárosi Honvédkórházban két nappal később halt meg.

A Gödöllői Járásbíróság november 22-én első fokon hat év fogházra ítélte Rezesovát négy ember halálát követelő ittas járművezetés miatt, ugyanakkor felmentette a közúti veszélyeztetés vádpontja alól.

Szlovák sajtóhírek szerint a vádlott a kassai "Rezes klán" egyik tagja, Eva Varholíková Rezesová. Apja Alexander Rezes az 1990-es években Vladimír Meciar kormányának közlekedési minisztere, a kassai vasmű privatizációjának kulcsszereplője, az ország második leggazdagabb embere volt.

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.