Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Február 15. 09:30, hétfő | Helyi
Forrás: Nyugathír

Háziorvosok nélkül maradhatnak térségek Győr-Moson-Sopron megyében

Háziorvosok nélkül maradhatnak térségek Győr-Moson-Sopron megyében

Egy év alatt megduplázódott az üres háziorvosi praxisok száma Győr-Moson-Sopron megyében. A társadalombiztosítás által fizetett összeg alacsony, az elmúlt években nem követte

"Már nem lesz orvosi ellátás, gyógyszerellátás, nem lesz, ami ott tartsa az embereket. Az utolsó is meghal, oltsa le a villanyt!" Dr. Begya László úgy látja, az egészségügy alacsony finanszírozása miatt már az elmúlt években is baj volt a vidéki praxisok betöltésével, ám olyan még sosem fordult elő, hogy egy-egy rendelő hónapokig üresen maradjon.

Begya László megyei elnök, Magyar Orvosi Kamara:

"Nagy összegeket pumpáltak ki az egészségügyi ellátó rendszerből, ennek része a háziorvosi rendszer is, jelenleg ezzel a finanszírozással nem vonzó az utánpótlásnak, hogy nagy hitelfelvételekkel jussanak a háziorvosi praxisokhoz."

A háziorvosok jelentős része azért hagyja ott a praxist, mert nem tudja kitermelni azt a pénzt, ami elég volna eszközfejlesztésre, a beteglátogatáshoz szükséges benzinköltségekre, vagy az asszisztencia bérezésére. A társadalombiztosítás által fizetett összeg alacsony, nem követi az inflációt sem.

Dr. Schmidt Péter háziorvos, Győr

"Jelen pillanatban ez 600-800 ezer forintot jelent, amiből, ha tisztességesen megfizetné magát az orvos, az asszisztenciát, úgy minimálisan 900 ezer, 1 millió forintra lenne szükség, tehát jelenleg mínuszban vannak az orvosok. A 90-es években lévő nagyon jó autókölcsönzési lehetőség, gépműszer-finanszírozás nagyon jó volt, de a háziorvosok az utóbbi időben többségben egyik napról a másikra élnek."

Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg hat üres praxis van, ami azt jelenti, hogy közel 10 ezer ember ellátása nem megoldott. A szigetközi Máriakálnokon helyettesítő pótolja majd a távozó háziorvost, akinek a helye az év eleje óta betöltetlen.

Széles Sándor polgármester, Máriakálnok:

"Rosszak az utak, járhatatlanok, de rossz a tömegközlekedés is. Ilyen körülmények között szinte képtelenség, hogy az idősek bejussanak a városba, ahol akár 40-50 kilométer utazás után orvosi ellátáshoz jussanak. A Bajnai-Gyurcsány kormánynak ez egy olyan újabb megszorító intézkedése, amit a vidék már képtelen kivédeni."

A nyugdíjba vonuló háziorvosok arra panaszkodnak, hogy praxisukat pénzért nem, jó esetben csak ingyen tudják átadni utódjuknak. Ahová pedig helyettesítő orvos jár, abban a községben minden hétköznap nem is tudják biztosítani az alapfokú egészségügyi ellátást.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.