Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2015. Április 08. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Házvásárlás megtévesztő hirdetés alapján

Megtévesztő hirdetés alapján vásárolt háza az onlinejogsebesz.hu egyik kérdezője. Mit tehet? Ebben segítenek a szakemberek. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
1 hete vettem egy 32 nm-es tégla építésü lakást, ami úgy lett meghirdetve, hogy a tetőtér beépíthető, ezért is vettem meg 7 millió forintért. Viszont a szomszédom azt mondta, hogy nem tudja beépíthető-e, mert ez egy a 30-as években épült ház, amin azóta semmi felújitás nem történt és az elöző tulajdonos semmilyen papírral nem tudta igazolni, hogy beépíthető-e tetőtér, viszont így lett meghirdetve. Azt szeretném megkérdezni, hogy a régi tulajnak valamilyen dokumentummal igazolnia kellett volna a tetőtér beépíthetőséget? Ha beépíthető kell-e engedély a beépítéshez illetve kell-e a szomszéd hozzájárulása, mivel a tetőtérbe(padlásra)az ő tetőterébe közös a feljáró lépcső. Ha nem építhető be, akkor tehetek-e jogi lépést a volt tulajdonos felé, hisz ő így hirdette meg? Válaszát előre is köszönöm. Üdv.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A kérdését két részre kell bontani. Egyrészről annak eldöntése, hogy a tetőtér beépíthető-e építész szakember kompetenciájába tartozik. Egy szakember tudja önnek megmondani, hogy a tetőtér beépíthető-e, ha igen milyen módon kivitelezhető, és a tervezett kivitelezés engedélyköteles-e. A másik része a kérdésének, azaz egy esetleges jogi lépés az eladóval szemben ennyi információból nehezen megválaszolható. Fontos annak vizsgálata, hogy vajon beépíthetőség hiányában megvásárolta volna az ingatlant, avagy egyértelműen nem. A hirdetésen túl bármiben megtévesztett-e Önt az eladó? Ha megtévesztette Önt az miben állt? Ha és amennyiben a vétel feltétele volt a beépíthetőség, akkor azt miért nem szabályozták az adásvételi szerződésben? Sok kérdésem lenne, amire nem ismerem a választ. Ha az adásvételi szerződés e kérdést nem szabályozza, akkor abból kell kiindulnom, hogy az eladó szavatosságot kizárólag az ingatlan jelenlegi használhatósága vonatkozásában vállalt. Minden egyéb körülmény vonatkozásában Önt terheli a bizonyítás és önmagában csak a hirdetésre támaszkodva ennyi információ birtokában nem tudok olyan tanáccsal szolgálni, ami ügyét biztos sikerre vezetné egy esetleges jogi útra terelés esetén. Érdemes lenne felvennie a kapcsolatot az eladóval, hogy mire alapítva hirdette az ingatlan beépíthetőként.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 09:03, szombat | Belföld

Leszerelték és letartóztatták a terhes nőt megerőszakolni akaró katonát

Elrendelte a letartóztatását a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa annak a férfinek, aki hétfőn megtámadott egy várandós nőt Miskolcon - tájékoztatta a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken az MTI-t.

2022. Június 25. 07:43, szombat | Belföld

Medvét láttak a Bükkben

Medvét észleltek a Bükkben a napokban, az állatot egy vadkamera is rögzítette.

2022. Június 25. 06:00, szombat | Belföld

A kormány elkötelezett a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása mellett

A kormány elkötelezett amellett, hogy a paksi atomerőmű üzemidejét meghosszabbítsák - mondta a technológiai és ipari miniszter pénteken Pakson.

2022. Június 25. 05:00, szombat | Belföld

Mol elnök-vezérigazgató: bizonyos korlátozásokat időnként be kell vezetni

A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója szerint a turistaszezon beindulása, a társaság rendelkezésére álló korlátozott üzemanyagmennyiség és technikai okok miatt volt szükség a Mol töltőállomásain bevezetett korlátozásra.