Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2014. Szeptember 09. 06:00, kedd | Belföld

Házvásárlás után szavatosság? Mi a teendő hiba esetén?

Házvásárlás után szavatosság? Mi a teendő hiba esetén?

Kihez fordulhatunk segítségért az, aki házvásárlás után fedez fel hibát az ingatlanon? Kié a felelősség és mi lehet a megoldás? Erre szeretne választ kapni kérdező. Az onlinejogszebesz.hu szakértői ezúttal is válaszolnak

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Tavaly nyáron vettünk egy házat, melynél most vettük észre, hogy átázott a főfal, mert rosszul lett szigetelve falon és alulról is. Dohos, penészes a szoba levegője, ahol az 5 éves kisfiam is alszik. Kijött a kárszakértő a biztosítótól, de sajnos nem tudott segíteni. Rengeteg munka lenne, és hetekre lakhatatlan lesz a szoba. Akitől vettük a házat nem mondta, hogy gond lenne, illetve beburkoltatta a falat, így nem látszik, hogy "megy" a ház hátulja. Utólag számon lehet kérni az eladót, hogy elhallgatta, akarva-akaratlan ezt a súlyos problémát? Sajnos anyagilag nem engedhetjük, hogy ügyvédhez forduljunk. És még az is kérdéses, hogyan tudjuk "megállítani" a házat. Felelősségre vonható a "szakember", aki anno elvégezte ezt a munkát? Kihez fordulhatunk segítségért?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel
2014. 06. 26.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Sok lehetőség kínálkozik az ügyében, de sok jóval ennek ellenére nem tudom biztatni.
A lakás eladójának a felelőssége nyilvánvalóan felmerülhet. Ebben a körben a korábbi tulajdonossal kötött adásvételi szerződés is nyújthat kiindulópontot, hogy mire vállalt az Eladó szavatosságot, illetve tudott-e róla, hogy a háznak műszaki hiányossága van, arra felhívta-e az Önök figyelmét.

Amennyiben ezt nem tette meg úgy Önt terheli annak a bizonyítása, hogy erről tudott a korábbi tulajdonos és ezt a tényt elhallgatta.

A kivitelező szakembert - feltéve, ha ilyen személyt egyáltalán igénybe vettek - is terhelheti felelősség, amennyiben szakmai hibát vétett, de e körben sem lesz könnyű a feladata, hiszen kétséges, hogy kideríthető-e, az építő személye?, ha pedig cég volt, vajon még létezik-e? Elszámoltatható-e? és egyáltalán mikor épült a ház?, nincsenek-e esetleg már túl az igényérvényesítésre nyitva álló határidőn?

Sok kérdés van, amire nehéz így választ adni, első lépésben azt javasolnám, hogy vegye fel a kapcsolatot az Eladóval mondja el mi a probléma és próbálják meg a vitás kérdéseket egymás között békésen rendezni.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni