Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Június 13. 05:50, szerda | Külföld
Forrás: mti

Helyretette a Vatikán az amerikai apácákat

Helyretette a Vatikán az amerikai apácákat

A Vatikán kedden ismételten felhívta az amerikai apácák figyelmét arra, hogy erkölcsi kérdésekben túlságosan "szabados" álláspontot foglalnak el, s hogy az engedelmesség kötelme rájuk is vonatkozik.

Ezen a napon a Vatikánban találkoztak a Hittani Kongregáció vezetői az egyesült államokbeli Legfőbb Szerzetes Elöljárónők Konferenciájának (LCWR) küldöttségével. A Szentszék már áprilisban "komoly tanbeli eltérésekre" hivatkozva fogalmazta meg bírálatát az LCWR tevékenységével kapcsolatban. Ez a szervezet az Amerikában szolgáló nővérrendek vezetőit tömöríti, mintegy 1500 tagja van, ők az Egyesült Államokban szolgáló rendek 57 ezer nővérének 80 százalékát képviselik. A szervezet működésével kapcsolatban a Hittani Kongregáció már 2001-ben fenntartásait fejezte ki, 2008 óta pedig Leonard Blair toledói püspök végzett értékelést az LCWR munkájáról. A vizsgálatok eredményeiről áprilisban számolt be a kongregáció vezetője (prefektusa), William Levada. A bíboros szerint az LCWR megreformálására van szükség, mégpedig szabályzatának, programjának, az általa követett liturgiának a felülvizsgálásával, mindezek ugyanis a Vatikán szerint eltávolodtak az egyház tanításától. A szexualitásra, abortuszra, eutanáziára vonatkozó kérdésekben az LCWR nyíltan az egyházzal ellentétes nézeteket vall például a nők pappá szentelése, a homoszexuálisok lelkipásztori gondozásának értelmezése vagy a katolikus tanítással összeegyeztethetetlen radikális feminizmus terén. A Vatikán képviselői a keddi találkozón "az egyházi szeretetközösség megerősítésére", a "türelmes és együttműködő megújulás" fontosságára helyezték a hangsúlyt. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kánoni jog értelmében ez az amerikai szervezet továbbra is a Szentszék felsőbb szintű irányítása alatt áll.

Címkék: apáca, vatikán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.