Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Április 29. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Herczog: több nőre van szükség az informatikában

Herczog: több nőre van szükség az informatikában

'Vonzóbbá kell tenni az informatikusi munkát a nők számára, ha azt szeretnénk, hogy a digitális világ vívmányai a női igényeket is kiszolgálják' - fogalmazott Herczog Edit az EP Ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottsága által rendezett meghallgatáson.

A Neelie Kroes biztos, és vezető vállalati szakemberek részvételével rendezett meghallgatáson annak a lehetőségét keresték, hogy miként lehetne biztosítani a nők magasabb részvételét az információs technológia területén. Az esemény egyik házigazdájaként Herczog Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a népesség 49%-a nő, addig a Fortune 500-as listájából csupán a cégek 4,2%-át vezeti nő, és a vezető testületekben sem nőtt az arányuk az elmúlt évtizedek esélyegyenlőségi törekvései ellenére. A képviselő szerint a mosógép feltalálása egy fontos fordulópont volt a munka világában, ezzel ugyanis a nők is tömegesen be tudtak lépni a munkaerő-piacra. 'Napjainkban is szükség lenne egy új mosógépre. A digitalizáció, a digitális készségek elterjesztése lehet ez az áttörés a nemek közötti szakadék csökkentésére' - állítja Herczog.

Az elmúlt 30 évben az infokommunikáció egyre fontosabb szerepet tölt be, ezért arra kell törekedni, hogy ez a fejlődés ne a nők ellenére, hanem éppen a bevonásukkal, a nők speciális igényeinek kiszolgálásával, tudásuk felhasználásával történjen. Az EU következő hét éves kutatási keretprogramja, a Horizont 2020-as stratégiájában is különös figyelmet kap a terület, hiszen nemcsak az infrastruktúra bővítése, hanem a digitális készségek fejlesztése is a célok között szerepel. Herczog szerint ezzel párhuzamosan szüksége van a nőknek is minél magasabb szintű informatikai készségek elsajátítására tudományos, döntéshozói és vállalkozói területeken. 'Vonzóbbá kell tennünk az informatikai pályát a nők számára, mert amíg nem érzik a sajátjuknak, túl férfiasnak tartják ezt a területet, addig nem számíthatunk a magasabb bevonódásukra' - fogalmazott a képviselő.

A konferencián egyébként bebizonyosodott, hogy Magyarország jobban áll az európai átlagnál az informatikai pályát választó nők arányát tekintve, ez Herczog szerint a hagyományosan erős matematika-oktatásnak, illetve a versenyképes mérnökképzésnek köszönhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -