Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Május 03. 08:44, péntek | Belföld
Forrás: InfoVáros

Herend köszönti Szent István városát!

Herend köszönti Szent István városát!

Porcelánkiállítás a múzeum Fő utcai épületében.

A Herendi Porcelánmanufaktúra 187 éves működése alatt a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájává vált. Több mint 16.000 különböző formát és 4.000 különböző mintát számláló termékválasztékuk közepette is megőrizték egyediségüket, hiszen máig kézi úton készítik a szépséges porcelán tárgyakat. Mindezekből a kincsekből nyújt ízelítőt a május 10-én, pénteken a Szent István Király Múzeum dísztermében megnyíló kiállítás. Itt több mint ötszáz kiállítási tárgyon keresztül ismerhető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra. Az Emlékévhez kapcsolódó tárlatról és annak speciális – Szent István emlékéhez kötődő – tárgyairól Brájer Éva alpolgármester és dr. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke közös sajtótájékoztatón számolt be.

A Herendi a világ legnagyobb porcelánmanufaktúrája mind gazdasági súlyát, mind az értékteremtő munkavállalói létszámot, mind a 60 országra kiterjedő értékesítési hálózatát tekintve. Az út, amely idáig vezetett közel két évszázad töretlen munkáját dicséri. 1826-ban, az üzem alapításakor még az alapító sem remélte, hogy egyszer a Herendi porcelánok a világ minden lakott földrészén ismert és elismert remekművek lesznek. Hogy a császárok, királyok, s más prominensek fogyasztják Herendiből fejedelmi ebédjüket, díszítik velük otthonukat. Hogy a világot lázban tartó világkiállításon minden létező elismerést kiérdemel. Nem gondolhatta, hogy az akkor pár fős kis üzem, mára közel 900 főt foglalkoztató manufaktúrává fejlődik, s ahol porcelán kísérleteket kezdett el, ma több mint 16.000 különböző forma és 4.000 különböző minta jelenti azt a hihetetlen termékválasztékot, mely Herend egyik kiemelkedő sajátossága.

Közel két évszázad alatt a siker kulcsa nem is lehetett más: ápolni a hagyományokat, tisztelni az elődök elhivatottságát, elkötelezetten a minőséget és a kézi munkát tartva szem előtt. Minderről és a fehérvári porcelánkiállítás speciális – Szent István emlékéhez kötődő – darabjairól dr. Kőrös Endre, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány kuratóriumának elnöke beszélt.

„Herend manufaktúra. 187 éve gyakorlatilag ugyanúgy, kézi úton készíti a szépséges porcelán tárgyakat. A nyers porcelánmassza első érintésétől a festőecset utolsó leheletfinom simításáig, csak kezek érintik a Herendi porcelánt. Ettől válik egyedivé, varázslatossá, tündöklő szépséggé. A kézműves technológia legszebb és legigényesebb darabjait is igyekezünk bemutatni a kiállításon. Gyönyörű terített asztalok, dísztárgyak, figurák. Tradíció és innováció. Elegáns visszafogottság és dús díszítések. Nagyméretű tárgyak és apró kis varázslatok. Meglepetésként – Szent István emlékéhez is kötődve – személyéhez, a valláshoz kötődő tárgyak csoportja, hiszen a Manufaktúra termékpalettájában szinte nincs olyan kiemelkedő személyiség, alkalom, ünnep, téma, amelyhez kapcsolódóan ne készítettünk volna hozzáillő porcelánokat. Herend a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség része. Kiváló minőségű Szépség, melyet birtokolni kiváltság. E szépségekből mutatunk be Önöknek több száz darabot, a legismertebb Herendi daraboktól kezdve a legújabb termékfejlesztéseink és iparművészeink alkotásáig. Kulturális missziónk most a Királyok városában, a hajdani királyi székhelyen, Székesfehérváron jelenik meg. Köszöntjük Szent István városát, Önöket pedig köszöntjük Herend sokszínű, varázslatos, mindig megújuló világában!” – mondta el dr. Kőrös Endre.

Székesfehérvár Önkormányzata nagy örömmel fogadta, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra is csatlakozott a 2013-as Szent István Emlékévhez. A bemutatásra kerülő gyönyörű anyaghoz jól illő helyszínt kerestek és találtak. A Múzeum Fő utcai dísztermében nyílik meg a kiállítás, amely ízelítőt ad a Herendi név mögött rejlő termékeke fantasztikus tárházából.

Brájer Éva elsőként személyes élményeiről beszélt. Arról, hogy édesanyja révén, aki az Amfora Kereskedelmi Vállalatnál dolgozott, ő szinte valamennyi porcelángyárban járt, ebben nőtt fel. „Nagyon várom már a fehérvári kiállítás megnyitóját, hogy láthassuk azt a több száz darab porcelánt, amellyel Szent István városában bemutatkozik a manufaktúra. Nagy tisztelettel köszönti Székesfehérvár ezeket a míves tárgyakat, amelyeknek egy méltó helyszín, a múzeum díszterme ad majd otthont.” – fogalmazott Brájer Éva alpolgármester.

A „Herend köszönti Szent István városát!” című porcelánkiállítás megnyitójára 2013. május 10-én, pénteken 17 órakor kerül sor a Szent István Király Múzeum dísztermében. A tárlat július 31-éig tekinthető meg a Fő utca 6. szám alatti épületben, szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között.

Címkék: herend, szent istván

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk