Városlista
2020. május 29, péntek - Magdolna

Hírek

2019. Szeptember 05. 15:24, csütörtök | Külföld

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Megállapodás hiányában, újabb sztrájknapokat jelentettek be szeptemberre Európa legnagyobb diszkont légitársaságának, az ír hátterű Ryanair-nek a brit pilótái - írják a brit lapok.

Előreláthatóan azok a pilóták lépnek sztrájkba, akik tagjai a brit pilóták érdekvédelmi tömörülésének, a Balpa-nak. A repülőgép-vezetők azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk a légitársasággal bérezési és majdani nyugdíjukat érintő kérdésekben.

A pilóták már sztrájkba léptek augusztusban két napra, majd - korábbi bejelentésükkel összhangban - a szeptember 2-4-ig tartó három napos időszakban sem repültek. A Balpa akkori tájékoztatása szerint a szakszervezet által képviselt pilóták 80 százalékos többséggel döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Júliusi negyedéves jelentésében a Ryanair az adózott eredményének jelentős, 21 százalékos csökkenéséről számolt be. A június végével záruló első pénzügyi negyedévben 243 millió euróra esett a cég adózott eredménye, elsősorban a magasabb üzemanyagárak, a bérköltségek és az alacsonyabb jegyárak miatt.

A Balpa akkor azt közölte, azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a légitársaság nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, még csak hivatalos ajánlatot sem kaptak tőlük a vitás kérdések rendezésére.

A szakszervezet titkára most azt jelezte, az eddig eredménytelenül zárult sztrájkok után folytatják a nyomásgyakorlást a cégre a dolgozók számára jobb feltételek kiharcolása érdekében. Azt is közölte: céljuk az, hogy megállapodásra jussanak a Ryanair-rel, de ehhez az kell, hogy a légitársaság hasonló javadalmazási konstrukciókat biztosítson a pilóták számára, mint a többi légicég.

A Ryanair szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, a pilótáknak inkább a tárgyalóasztalhoz kellene visszaülniük a munkabeszüntetés helyett. Egyúttal kiemelte, hogy az eddigi összesen öt nap alatt, egyetlen nagy-britanniai járatukat sem kellett törölni, mert a brit pilóták közül sokan kisegítették a céget. Szerinte az ottani pilóták 95 százaléka nem támogatta a sztrájkot, amelyet sikertelennek és indokolatlannak minősített.

A Balpa közlése szerint a szeptemberi hétnapos sztrájkot a következő napokra bontva tartják:

szeptember 18., 19., majd 21., 23., 25., 27. és 29-e.

Egyelőre nem tudni, ez a munkabeszüntetés maga után von-e járattörléseket vagy járatmódosításokat az Angliába érkező vagy onnan induló járatok esetében. Ezekre eddig nem került sor, és az utazóközönség nem érzékelt semmit a pilóták sztrájkjából.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Andreas Arnold

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 13:04, péntek | Külföld

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal, de a katonai megoldás lehetőségét sem veti el

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal, de a katonai megoldás lehetőségét sem veti el - jelentették ki pénteken a kínai központi vezetés tagjai egy Pekingben tartott eseményen.

2020. Május 29. 11:10, péntek | Külföld

Moszkvában a vakcina kifejlesztéséig maradhatnak érvényben a korlátozások

Moszkvában a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséig maradhatnak érvényben a járványellenes korlátozások - közölte Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere csütörtökön a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

2020. Május 29. 09:07, péntek | Külföld

A világban több mint 5,8 millióan fertőződtek meg

A világban 5 millió 810 ezer 331-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 360 332, a gyógyultaké pedig 2 millió 416 ezer 528-ra emelkedett a Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint

2020. Május 29. 05:00, péntek | Külföld

Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez

Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez június 27-re a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására,