Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2019. Szeptember 05. 15:24, csütörtök | Külföld

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Hét napot sztrájkolnak a pilóták a Ryanair-nél szeptemberben

Megállapodás hiányában, újabb sztrájknapokat jelentettek be szeptemberre Európa legnagyobb diszkont légitársaságának, az ír hátterű Ryanair-nek a brit pilótái - írják a brit lapok.

Előreláthatóan azok a pilóták lépnek sztrájkba, akik tagjai a brit pilóták érdekvédelmi tömörülésének, a Balpa-nak. A repülőgép-vezetők azért döntöttek a sztrájk folytatása mellett, mert továbbra sem sikerült megegyezésre jutniuk a légitársasággal bérezési és majdani nyugdíjukat érintő kérdésekben.

A pilóták már sztrájkba léptek augusztusban két napra, majd - korábbi bejelentésükkel összhangban - a szeptember 2-4-ig tartó három napos időszakban sem repültek. A Balpa akkori tájékoztatása szerint a szakszervezet által képviselt pilóták 80 százalékos többséggel döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Júliusi negyedéves jelentésében a Ryanair az adózott eredményének jelentős, 21 százalékos csökkenéséről számolt be. A június végével záruló első pénzügyi negyedévben 243 millió euróra esett a cég adózott eredménye, elsősorban a magasabb üzemanyagárak, a bérköltségek és az alacsonyabb jegyárak miatt.

A Balpa akkor azt közölte, azért döntöttek a sztrájk mellett, mert a légitársaság nem hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, még csak hivatalos ajánlatot sem kaptak tőlük a vitás kérdések rendezésére.

A szakszervezet titkára most azt jelezte, az eddig eredménytelenül zárult sztrájkok után folytatják a nyomásgyakorlást a cégre a dolgozók számára jobb feltételek kiharcolása érdekében. Azt is közölte: céljuk az, hogy megállapodásra jussanak a Ryanair-rel, de ehhez az kell, hogy a légitársaság hasonló javadalmazási konstrukciókat biztosítson a pilóták számára, mint a többi légicég.

A Ryanair szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, a pilótáknak inkább a tárgyalóasztalhoz kellene visszaülniük a munkabeszüntetés helyett. Egyúttal kiemelte, hogy az eddigi összesen öt nap alatt, egyetlen nagy-britanniai járatukat sem kellett törölni, mert a brit pilóták közül sokan kisegítették a céget. Szerinte az ottani pilóták 95 százaléka nem támogatta a sztrájkot, amelyet sikertelennek és indokolatlannak minősített.

A Balpa közlése szerint a szeptemberi hétnapos sztrájkot a következő napokra bontva tartják:

szeptember 18., 19., majd 21., 23., 25., 27. és 29-e.

Egyelőre nem tudni, ez a munkabeszüntetés maga után von-e járattörléseket vagy járatmódosításokat az Angliába érkező vagy onnan induló járatok esetében. Ezekre eddig nem került sor, és az utazóközönség nem érzékelt semmit a pilóták sztrájkjából.

Forrás: origo.hu

Kép: AFP/Andreas Arnold

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 13:07, kedd | Külföld

Negatív teszttel rövidíthető lesz az angliai karantén

A jövő hónap közepétől lényegesen rövidebb időt kell karanténban tölteniük azoknak a külföldről Angliába érkező utasoknak, akik koronavírus-szűrésnek vetik alá magukat, és negatív leletet kapnak.

2020. November 24. 12:06, kedd | Külföld

Hivatalosan is elkezdődhet a hatalomátadás folyamata Washingtonban

Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata - erről az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője levélben értesítette Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet hétfőn este.

2020. November 24. 11:04, kedd | Külföld

Már több mint 59 millió a fertőzöttek száma

A világszerte nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 59 131 816-ra emelkedett, a halálos áldozatok száma 1 395 865-re, a gyógyultaké pedig 37 853 018-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerint.

2020. November 24. 05:00, kedd | Külföld

Újabb vadpartikat leplezett le a rendőrség Párizsban

Tizenhat embert megbüntetett a francia rendőrség a Párizshoz közeli Joinville-le-Pont-ban egy illegális partin, amelyet ugyanabban a házban rendeztek,