Városlista
2020. június 7, vasárnap - Róbert

Hírek

2018. November 15. 11:25, csütörtök | Bulvár

Hét órán át műtötték Weisz Fannit - implantátum segíti a beszédben és a hallásban

Hét órán át műtötték Weisz Fannit - implantátum segíti a beszédben és a hallásban

Sokan meglepődtek, amikor Weisz Fanni A legbátrabb páros című műsorban többször megszólalt. Kiderült, egy implantátum segíti a beszédben és a hallásban.

A siket modellt a legtöbben csak jelnyelven látták kommunikálni, de mint a Bors kiderítette, Weisz Fanni sok sorstársával ellentétben azért ennyire kommunikatív a hallók között, mert komoly műtéten esett át, és mesterséges hallás segítette, hogy megtanuljon beszélni.

Elsők között volt Magyarországon, akinek belső egységet építettek a fejébe, melynek segítségével hall és beszél.

Weisz Fanni gyerekkorában egy hétórás műtéten esett át, melynek során megfúrták a koponyáját és a koponyacsontjára csiszolták egy belső szerkezetet, amihez egy külső egység is tartozik. Ezzel elektródákat tudnak bevinni a belső fülben található csigába, ami az ott lévő, eltöredezett szőröcskéket helyettesíti. Ezáltal veszi a hanghullámokat, és kiskora óta hallja, értelmezi és tanulja a hallók beszédét.

Ettől függetlenül a modell jelnyelvet részesíti előnyben, mert az implantátum használatakor hamar elfárad, és megfájdul a feje. "Ez az implantátum segít nekem hallani, de nem használom a készüléket. Ha lesz gyermekem, akkor majd igen, mert szeretném hallani a gyermekem hangját, kommunikálni vele" - nyilatkozta korábban a lapnak.

Forrás: origo.hu

Kép: realweiszfanni/Instagram

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 12:07, csütörtök | Bulvár

Átalakul idén a Campus Fesztivál

Átalakul idén a Campus Fesztivál: augusztus közepétől szeptember közepéig Campus Eleven néven rendezvénysorozatot indítanak, az eddigi négy nap helyett tizenegy alkalommal kapnak a látogatók fesztiválélményt Debrecenben

2020. Június 03. 13:00, szerda | Bulvár

Robotséfet tanítottak meg omlettet készíteni kutatók

Mérnökök egy csoportja megtanított egy robotot omlettet készíteni egészen a tojások feltörésétől az elkészült étel tányérra helyezéséig, és még azt is sikerült elérniük, hogy jó ízű ételt készítsen.

2020. Június 03. 07:14, szerda | Bulvár

Jövő héttől indul a Balatoni Nyár című magazinműsor

Jövő hétfőn indul a Balatoni Nyár című magazinműsor, amely délelőttönként várja a nézőket - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó Osztálya kedden az MTI-vel

2020. Május 30. 08:57, szombat | Bulvár

Győrfi Pál és a sportok - VIDEÓ

Melyik sport Győrfi Pálnak a kedvence? Hogy sikerült neki az Andonik Jako Sport kihívása? A videóból minden kiderül!