Városlista
2020. március 29, vasárnap - Auguszta, Bertold

Hírek

2018. November 05. 19:30, hétfő | Belföld

Heten kaptak Nemzet Művésze díjat

Heten kaptak Nemzet Művésze díjat

2018-ban hét alkotó kapta meg a Nemzet Művésze díjat a hétfői, Pesti Vigadóban tartott átadó ünnepségen.

Hétfőn adták át az idei Nemzet Művésze díjakat, és hét alkotó is átvehette az elismerést a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen. 2018-ban a nemzet művésze lett

- Budai Ilon népdalénekes; - Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnöke;
- Kampis Miklós építész;
- Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató;
- Lator László költő, műfordító, esszéista;
- Orosz István grafikusművész
- Rofusz Ferenc animációsfilm-rendező.

A díjazottak névsorát Vashegyi György, az MMA elnöke jelentette be a hétfői átadó ünnepségen. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, „magyarságunk számos más nemzettel ellentétben azért nem veszett el a történelem viharaiban, mert különös és erős önazonosság-tudattal rendelkezik, ami képes ellenállni minden erőszakos külső hatásnak”. Azt is mondta, hogy „ennek az életszemléletnek
a legfőbb gyökerei az ősi és a keresztény hagyományunk,
a nyelvünk, Istenbe vetett hitünk, egymás szeretete és tisztelete, kultúránk, művészetünk és irodalmunk. [...] Nem lehetnénk magyarok, ha nem lenne magyar identitásunk, ha nem lenne lelkünk és gondolatvilágunk szerves része Vörösmarty lírája, Munkácsy festményei, Jókai regényei, Liszt és Kodály dallamai, Kós Károly épületei. A magyar művészet olyan kimagasló alkotókkal és alkotásokkal rendelkezik, amelyekre méltán lehetünk büszkék. A művészet egyik célja nemzetünk hagyományainak, történelmünknek, érzésvilágunknak és életszemléletünknek a méltó feldolgozása.”


A díjról

A Nemzet Művésze Díjat a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a köztestület megalakulásának évfordulója – november 5. – alkalmából adományozza. A díj odaítéléséről a 11 fő Kossuth-díjjal kitüntetett művész alkotta Nemzet Művésze díj Bizottság dönt. A bizottság két tagját a kultúráért felelős miniszter, nyolc tagját a bizottság elnöke kéri fel, legfeljebb három évre. A díjazottak életjáradékban részesülnek, amelynek havi összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a huszonháromszorosa. A díjat a következő művészeti területek képviselőinek adományozzák: színházművészet, irodalom, zeneművészet, képzőművészet, filmművészet, építőművészet, táncművészet, iparművészet, fotóművészet, népművészet, valamint cirkuszművészet. A Nemzet Művésze cím előfeltétele a Kossuth-díj, és az, hogy az illető már betöltse a 65. életévét. Tánc- és cirkuszművészeknél az életkori alsó határ valamivel kevesebb: legalább 50 évesnek kell lenni a művésznek. A Nemzet Művésze címet
egyidejűleg legfeljebb 70 személy viselheti.
Arra mindig figyel a bizottság, hogy minden területről legyen legalább egy Nemzet Művésze díjazott. A Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere, a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címek valamelyikének viselése nem zárja ki a Nemzet Művésze díj elnyerését. Ahogy az együttes címhasználatot sem. Ilyenkor azonban a Nemzet Művésze elismerésben részesült művésznek választania kell, hogy melyik díja alapján kéri életjáradék folyósítását.

Forrás: origo.hu

Kép: librarius.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 29. 09:12, vasárnap | Belföld

Elvitték az Ötöslottó 63 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményét

Magyarország kedvenc lottójátéka 38 hét halmozódás után ismét milliárdossá tett egy szerencsés játékost. A telitalálat összege 6,431 milliárd forint, amely az Ötöslottó történetének legmagasabb nyereménye.

2020. Március 29. 09:09, vasárnap | Belföld

Két újabb koronavírus-beteg elhunyt, nőtt az azonosított fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.

2020. Március 29. 08:07, vasárnap | Belföld

A tisztifőorvos ismét azt kérte az idősektől, hogy maradjanak otthon

A szombattól hatályos kijárási korlátozással szintet lépett a járvány elleni védekezés - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján.

2020. Március 29. 07:36, vasárnap | Belföld

Semmi nem akadályozza a mezőgazdasági munkákat

A mezőgazdasági munkavégzést a koronavírus okozta helyzet semmilyen körülmények között nem akadályozza - jelentette ki a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szombaton az M1 csatornán.