Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Augusztus 30. 15:13, péntek | Külföld

Hétezer éves piacot találtak a régészek Prágában

Hétezer éves piacot találtak a régészek Prágában

Mintegy hétezer éves üzletet vagy piacot találtak a régészek a kelet-csehországi Jaromer városának közelében – jelentette a CTK hírügynökség a Hradec Královéban működő egyetem szakértőire hivatkozva, akik a leleteket osztályozzák

A régészek az ásatásokat a Prága-Hradec Králové autópálya (D11) új szakaszának építése területén végzik harmadik éve. Korábban egyebek mellett már számos értékes, mintegy ötezer éves kerámiaedényeket is találtak az ásatások folyamán.

„Az idén részletesen feltárt települést már a kutatások első szakaszából ismerjük. Most aránylag kis területen sok olyan kőszerszámot, kést, szekercét és más hasonló eszközt találtunk, amelyek a közelben nem létező anyagból készültek. Ismereteink szerint ezek az eszközök a mai Lengyelország vagy Szlovákia területén készülhettek. A terület részletes feltárása alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűleg egy régi üzletközpontot, piacot vagy raktárt találtunk” – nyilatkozta Ladislav Rytír, az egyetem régésze a hírügynökségnek.

A D11-es autópálya új szakaszán folyó régészeti kutatások területe jelenleg példa nélküli egész Csehországban.

„A régióban nagy csaták voltak a 18. században, s ezen a vidéken zajlott le 1866-ban a porosz–osztrák háború több fontos eseménye is. Számos új, értékes leletre bukkantunk” – szögezte le a kutató.

A legérdekesebb és legértékesebb leleteket később a régió múzeumaiban tervezik kiállítani.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.