Városlista
2020. szeptember 24, csütörtök - Gellért

Hírek

2012. Május 29. 07:17, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Hétezer ötszáz éves település maradványait tárták fel Prágában

Hétezer ötszáz éves település maradványait tárták fel Prágában

Hétezer ötszáz éves település maradványait tárták fel Prága Bubenec kerületében - olvasható a Radio Praha honlapján.

'Feltártunk két újkőkori hosszú házat: az egyiknek négyszögletes az alaprajza és körülbelül hétezer éves, a másiknak trapezoid és ötszáz évvel fiatalabb' - magyarázta az ásatásokat irányító Radek Bulby, a Cseh Régészszövetség elnöke.

Hozzátette: az évezredek során az épületek faanyaga természetesen elkorhadt, csupán a cölöplyukak maradtak fenn, amelyekből lehet következtetni az épületek alaprajzára és beosztására.

Találtak egy háromezer éves urnatemetkezést is - egy nagy kerámiaedényt hamuval és elszenesedett csontmaradványokkal, amely egy nagy lapos kövön áll, és egy kisebb edénnyel, valamint két másik lapos kővel fedték le - tájékoztatott az Inforádió.

'A trapezoid alakú hosszú házak a vonaldíszes kultúra népének jellegzetes építményei, míg a temetkezés a tűzdelt szalagos kerámia népességéhez köthető - ismertette Radek Bulby.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 24. 18:01, csütörtök | Belföld

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap

Hat településen tartanak időközi önkormányzati választásokat vasárnap. A helyi választási irodák felkészültek a járványügyi előírások betartására.

2020. Szeptember 24. 14:05, csütörtök | Belföld

Szállodaszövetség: Budapesten 70 százalék feletti, vidéken 20-40 százalékos lehet a bevételkiesés idén

A budapesti szállodák többségénél az idén a bevételkiesés 2019-hez képest 70 százalék fölötti, míg vidéken 20-40 százalékos lehet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének reprezentatív kutatása szerint.

2020. Szeptember 24. 12:00, csütörtök | Belföld

Nem csak volt jegyesét, de új szerelmét is megpróbálta megölni egy 16 éves fiatal

Levágta magáról a nyomkövetőt a jegyese megölésének kísérletével vádolt fiatal, és megpróbálta megölni új barátnőjét, valamint annak anyját is;

2020. Szeptember 24. 10:02, csütörtök | Belföld

Németországban kockázatos területnek minősítették Győr-Moson-Sopron megyét

Felvették Győr-Moson-Sopron megyét az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban szerdán.