Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Február 13. 07:23, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Hétfőn beindul a nagyüzem

Hétfőn beindul a nagyüzem

Az Országgyűlés hétfőtől kezdődő, kétnapos ülésével indul a tavaszi parlamenti ülésszak.

A képviselők a nyári szünetig elfogadhatják az új büntető törvénykönyvet (Btk.) és akár a következő polgári törvénykönyvet (Ptk.) is, a még hiányzó sarkalatos törvények azonban a korábbi tervekkel ellentétben csak ősszel születhetnek meg, miután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője megerősítette, hogy azokról ötpárti egyeztetéseket kezdeményeznek.

A Ház hétfőn a közelmúltban elhunyt Csurka István íróra, volt MDF-es, majd MIÉP-es országgyűlési képviselőre emlékezve kezdi ülését, ezt követően az LMP-s Kaufer Virág helyére lépő Szél Bernadett mandátumigazolására és képviselői eskütételére kerül sor.

Orbán kezdheti

A napirend előtti felszólalások sorát várhatóan Orbán Viktor kormányfő kezdi, aki az európai uniós csúcstalálkozókról, illetve a tavaszi feladatokról számol be.

Az Országgyűlés hétfőn határozati javaslat formájában támogathatja Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz, ehhez azonban az kell, hogy egyetlen képviselő se nyújtson be módosító javaslatot a külügyminiszter előterjesztéséhez, ellenkező esetben ugyanis a jövő hétre csúszik a szavazás.

Az Európai Tanács állam- és kormányfői idén január végén állapodtak meg a paktum tartalmáról és a tervek szerint a tagállamok az Európai Tanács március 1-2-i ülésén alá is írják a dokumentumot. A kormány február 8-án tárgyalta meg a szerződés végeleges szövegéről szóló előterjesztést, annak elfogadását azonban az Országgyűlés támogatásához kötötte.

Csak a trafikokban

A megszokott interpellációs blokk után a parlament a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló, fideszes képviselői indítványról szavazhat. Az előterjesztés egyebek mellett állami monopóliummá tenné a dohánytermékek árusítását, azokat a tervek szerint csak a külön erre a célra alakuló trafikokban lehetne majd megvásárolni.

A határozathozatalokat követően az egyházügyi törvény módosításáról, vagyis vallási közösségek egyházzá nyilvánításáról kezdődik vita. Lázár János erről a Fidesz–KDNP egri frakcióülését követően úgy nyilatkozott, hogy a kormányoldal „első körben” kevesebb mint húsz vallási közösséget javasol egyházzá nyilvánítani.

A január 1-jén hatályba lépett egyházügyi törvény úgy rendelkezik, hogy egyesületek egyházként történő elismertetésére az Országgyűlés vallásügyekkel foglalkozó bizottsága jogosult törvényjavaslatot előterjeszteni. A tavaly december 30-án megszavazott jogszabály egyébként tizennégy egyházat ismer el, ugyanazokat, amelyeket a nyáron elfogadott, ám az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvény.

A Ház kedden tárgyalja a kommunista diktatúra által kitelepítettek, valamint az őket befogadók emlékének megörökítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot. A kormány ebben egyebek mellett azt mondatná ki az Országgyűléssel, hogy szükséges mindenkor méltóképpen megemlékezni a kommunista önkény áldozatairól, és felhívni a figyelmet a totális diktatúrák embertelenségére.

Az Országgyűlés február 13-án kezdődő ülésszakára terjesztette be a szaktárca a hulladékokról szóló törvénytervezetet, amely egészen más, korszerű jogszabály lesz a jelenleg hatályban lévő hulladékgazdálkodásról szóló törvényhez képest – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára