Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Október 18. 08:30, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hétfőtől további 31 új ügykör a győri és a soproni Kormányablakokban

Hétfőtől további 31 új ügykör a győri és a soproni Kormányablakokban

Hétfőtől 31 új szolgáltatással bővültek a Kormányablakok ügykörei. Ezek között szerepel az építőipari tevékenység bejelentése, az európai egészségbiztosítási kártya igénylése, vagy a fogyatékossági támogatás kérelem.

Ezek mellett a Kormányablakok ügyintézői tájékoztatást nyújtanak a devizahitelesek végtörlesztésével, valamint az Új Széchenyi Terv pályázataival kapcsolatban is.

Egy férfi azért kereste fel hétfőn délelőtt a győri kormányablakot, mert egy üzletben magasabb áron kínáltak neki egy fényképezőgépet, mint amit a kirakatban feltüntettek.

- Nem volt más választásom, egyszerűen rám erőltették, hogy ez van, vagy választom, vagy akkor nem kell, hogy megvegyem. Pedig az ár teljesen más volt - mondta.

- Ezeket a papírokat mindenképpen mellékelni kellene, és jegyzőkönyvet fogunk felvenni.

A Kormányablakok a jövőben a fogyasztóvédelmi panaszok felvételét is intézik, valamint olyan ügykörök kerültek felvételre, amelyek nagy állampolgári érdeklődésre tartanak számot. Ezt az adott szakigazgatási szervek korábbi statisztikáiból állapították meg.

Gyurita Rita igazgató, Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal: "Ilyen például az építőipari kivitelezési tevékenység bejelentése, az európai egészségbiztosítási kártya igénylésének befogadása, a fogyatékossági támogatás iránti kérelmek befogadása, de fogyasztóvédelmi panaszokat is lehet bejelenteni, illetve parlagfűvel fertőzött ingatlanokról is lehet itt bejelentést tenni."

Az érdeklődők elégedetten fogadták, hogy immár 61 féle ügykörben fordulhatnak a kormányablakok munkatársaihoz.

Bors Szabolcs, Győr: "Nem kell körbejárni több különböző hivatalt, hanem egy helyen tudok elintézni mindent. Egyfajta koncentrált információhoz és ügyintézéshez is jutok ezáltal. Mindenképpen pozitívnak tartom, hogy megpróbálják ezt központosítani, hogy mindenki tisztában legyen, hogyha eljön a Kormányablakhoz, akkor az ügyeit majdhogynem a teljes mértékben el tudják intézni."

- - -

A Kormány módosította a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (XII. 21.) Kormányrendeletet, a módosítás 2011. október 15-én lépett hatályba. Ennek alapján hétfőtől bővülnek a kormányablakok ügykörei 31 új ügykörrel, ezáltal már 61 féle ügykörben fordulhatnak az állampolgárok a kormányablakokhoz!

Az új ügykörök között olyanok szerepelnek, amelyek nagy állampolgári érdeklődésre tarthatnak számot pl.:

•- európai egészségbiztosítási kártya igénylésének befogadása,

•- építőipari kivitelezési tevékenység megkezdésének bejelentése és az adatok változásának bejelentése,

•- fogyatékossági támogatás iránti kérelem,

•- fogyasztóvédelmi panaszok, közérdekű bejelentések felvétele,

•- bejelentés parlagfű fertőzött ingatlanról,

•- családi gazdaság nyilvántartásba vétele iránti kérelem.

Megjegyzendő, hogy a kormányablakok ügyköreinek teljes listája megtekinthető a www.kormanyablak.hu oldalon.

2.) A kormányablakokban intézhető ügyek három típusba sorolhatók.

- Kérelmek előterjesztése, bejelentésének befogadása (azzal, hogy az ügyek továbbra is előterjeszthetőek a korábban megszokott helyeken is).

- Tájékoztatás nyújtás az eljárás menetéről és az eljárással kapcsolatos ügyféli jogokról és kötelezettségekről. (Pl.: A kormányablakok munkatársai tájékoztatást nyújtanak egyebek mellett a devizahitelesek végtörlesztésével és az ÚJ Széchenyi Tervvel kapcsolatban is.)

- Internetes kapcsolati lehetőség, szakmai és informatikai segítségnyújtás egyedi ügyintézéshez.

3.) Fontos hangsúlyozni, hogy az ügykörök bővítése nem jár plusz költségekkel és létszámbővítéssel, hiszen a kormányhivatalok integrált ügyfélszolgálati irodái, a kormányablakok már január 3. óta működnek az ország 29 pontján ügyfélbarát nyitva-tartással.

A kormányablakokban Győr-Moson-Sopron megyében 2 helyen Győrben (Árpád út. 32.) és Sopronban (Új u. 26.) 8.00-20.00 óráig lehet ügyet intézni.

4.) Hangsúlyozni kell azt is, hogy ez az ügykör bővítés egy újabb lépés az egyablakos ügyintézési rendszer megvalósítása érdekében.

Címkék: kormányablak

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.