Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 24. 08:09, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hévézi Endre életmű-kiállítása a londoni Balassi Intézetben

Hévézi Endre életmű-kiállítása a londoni Balassi Intézetben

Hévézi Endre építész, festő, polihisztor mintegy negyven festményét, kollázsát és tűzzománcát mutatják be azon a kiállításon, amely a művész 90. születésnapja alkalmából kedden nyílik a londoni Balassi Intézetben.

A Londonban élő művész visszatekintő tárlatán a régebbi alkotások néhány reprodukciója mellett kiállítják az elmúlt három-négy évben készült olajképeit is.
Hévézi Endre az MTI-nek elmondta: ugyan gyerekkora óta érdekeli a festészet, de hogy meg tudjon élni, építésznek tanult a Budapesti Műszaki Egyetemen. 1945 után került ki Dániába, ahol a festés mellett több nagyobb megbízást kapott, többek között egy Silkeborg melletti templom oltárképét festette meg.
Dániában és 1950 után Angliában is kezdetben posztimpresszionista tájképeket alkotott. "Olajképeimen a lényeg a fény dinamikus áramlása" - hangsúlyozta a művész.
Nemrég tért át az absztrakt festészetre. "Az elmúlt három évben új vonalat kezdtem el követni, geometrikus képeket festek". A kis négyszögekből felépülő alkotásokon a fénynek ugyanaz a szerepe, mint korábbi munkáin. Ezek a képek olyan címet kaptak, mint például A kör négyszögesítése - hangsúlyozta.
A művész azt is elmondta, hogy az elmúlt évek épületépítészeti munkái között szerepelt mások mellett a londoni Szent István Ház mozaikjainak a létrehozása. Emellett üvegfestményt és kerámiákat is alkot. "Beleütöm az orromat mindenbe, ezermester kontár vagyok" - fogalmazott.
Az október 11-ig látható tárlat kollázsait papírból és vízfestékből készítette, a darabokat vastag plasztik-habos papírra egymás után ragasztotta rá, a kollázsoknak így háromdimenziós hatásuk van. Tűzzománcai festményjellegűek, az eljárás során Hévézi Endre a zománcport rászitálta a felületre, majd magas hőfokon kiégette, a nagyobb képeket réz, a kisebbeket ezüstfelületre hozta létre.
Hévézi Endre 1923-ban született Szegeden. 1945 után költözött Dániába, 1947 és 1949 között több kiállítása volt Dániában és Svédországban. 1950-ben telepedett le Angliában, ahol első önálló kiállítása 1968-ban volt a londoni Drian Galleryben. Munkái több csoportos tárlaton szerepeltek Tokiótól Vancouverig. Alapító tagja volt a British Society of Enamellers-nek, a brit tűzzománckészítők társaságának.
Az Egyesült Államokban és Európában több magángyűjtemény őrzi alkotásait, köztük a lincolni Usher Galéria, a Varsói és a Magyar Nemzeti Galéria, valamint az Iparművészeti Múzeum.
A kiállítást kedden Csák János londoni magyar nagykövet nyitja meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;