Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 12. 17:15, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Hiába füstölögnek: a győri éttermek is készülnek a januári cigarettastopra

Hiába füstölögnek: a győri éttermek is készülnek a januári cigarettastopra

A parlament áprilisi döntése értelmében ugyanis jövő év elejétől tilos lesz a dohányzás minden zárt légterű helyen, többek között a munkahelyeken és a vendéglátó helyiségekben is.

Egyes felmérések szerint azonban az étterem- és bártulajdonosoknak 35 %-a vallotta be, hogy csak futólag hallott az új törvényről, és egyáltalán nem nézett utána, hogy annak milyen hatásai lehetnek a vállalkozása számára. Közel ekkora azoknak a száma is, akik már a kiskaput keresik.

"Egyetértek vele, nagyon helyes, hogy nem lehet dohányozni" - mondja az egyik belvárosi étterem vendége. A januártól életbe lépő tilalmat helyesli, mégis a pub dohányzó részében foglalt helyet, cigarettával a kezében.

"Én nem dohányzom, nekem most van a kezemben csak a cigaretta, de az más kérdés, mert születésnapom van, és ezért rágyújtottam" - teszi rögvest hozzá.

Jövőre a különleges alkalmak sem jelentenek kibúvót az új törvény alól. Az új, szigorú szabályozás célja, hogy a dohánytermékek forgalmazásának részleges korlátozásával csökkentse a kiskorúak hozzáférését ezekhez a termékekhez, illetve védelmet nyújtson a nemdohányzók számára, valamint a passzív dohányzás ellen.

"Rágyújt, és nem tudunk vele mit csinálni, kénytelenek vagyunk hamutartót vinni, mert ha nem, akkor elnyomja az abroszon a cigarettáját, vagy volt már példa, hogy a tányért használta hamutartónak" - így a győri La Maréda tulajdonosa. Az éttermek vezetői szerint a renitens dohányosokat nehéz lesz meggyőzni arról, hogy a zárt térben ne gyújtsanak rá. Ha pedig mégis megteszik, az ellenőrök a vendéglátóhelyet büntetik meg.

Szabó László étteremtulajdonos, Győr: "Nálunk már a jövő héten kint lesz az étterem előtt két álló márványasztal, és ott dohányozhatnak a vendégeink. Nagyon sok, nálunk jellemző tényleg, hogy kimegy a vendég, nem is kell mondani, hogy menjen ki, kimegy, viszont keresi a helyet, hogy hol dohányozhasson. Azt kell a vendéglősnek és a kocsmárosnak is figyelembe vennie, hogy a boltja előtt biztosítsa a kulturált feltételeket."

A leginkább a hagyományos kiskocsmák és pubok tulajdonosai tartanak a dohányzásellenes törvénytől. Az ő vendégkörük 80 százaléka cigarettázik, ezért a tiltás forgalomcsökkenéssel járhat.

Velin Csaba pubtulajdonos, Győr: "Ez az öt százalék, ez nemcsak forgalomkiesés, hanem nyereségkiesés is. Mert ezt már nem terheli más teher, csak az alapanyagnak esetlegesen a költsége, és körülbelül ez az a nyereségráta, amivel például mi dolgozunk, úgyhogy ez súrolni fogja a veszteséget, tehát hogy átmehet az üzlet működtetése a veszteségbe."

A januártól életbe lépő új törvény betartását az ÁNTSZ fogja ellenőrizni, és a tilalom megsértése esetén egészségvédelmi bírságot fog kiszabni. A szabályozás életbe lépése után, három hónap türelmi idő leteltével, 2012. áprilisában kezdődik a bírságolás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.