Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Augusztus 24. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hiánycikk lesz a magyar bor

Hiánycikk lesz a magyar bor

A megszokottnál harmadával kevesebb bor lehet az idei szüret eredménye, miután a rég nem látott mértékű tavaszi fagykárokat pusztító aszály követte.

Átmenő készletek hiányában − és az exportigények kielégítése mellett − importból kell majd fedezni a hazai kereslet egy részét. A magyarországi szőlőtermés körül ugyanakkor várhatóan idén is megjelennek a külföldi felvásárlók - írja a Napi Gazdaság.

A téli és a tavaszi fagykárok, valamint az aszály miatt várhatóan a szokásos 3−3,5 milliónál jóval kisebb, mintegy 2 millió hektoliteres lehet az idén megtermelhető bor mennyisége. A mintegy 600 ezer hektós export mellett ez nem elég a fejenkénti évi 24 literes hazai fogyasztás kielégítésére, az elmúlt évek problémái miatt pedig átmenő készletek sincsenek − mondta a lapnak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. A nagyjából egymillió hektoliternyi hiányt várhatóan importból pótolják.

Utoljára 1985-ben okozott akkora kárt az ültetvényekben a téli fagy, mint az idén. A korábban megszokott termés harmada várható például az ország 65−82 ezer hektár közötti szőlőtermő területének 30 százalékát adó kunsági borvidéken, de komoly károkat szenvedett a hajós-bajai borvidék is. A terméskiesés mellett az a legnagyobb probléma, hogy a fás részek is károsodtak, így az idei hideg még jövőre is érezteti majd hatását. A húsvét környéki fagy szinte minden borvidéken okozott több-kevesebb kárt, azóta pedig a helyi viharkárok, jégesők vezettek helyenként terméskieséshez.

A tartós szárazság és a légköri aszály lassan a mélyen gyökerező szőlőültetvényeken is érezteti hatását. Elsősorban a fiatal, illetve a teraszosan vagy kisebb termőrétegbe telepített ültetvényeket károsítva, mintegy 10-15 százalékkal tovább mérsékelve a várható termést − mondta a Napi Gazdaságnak Horváth Csaba. Hiányzik a szokott mustmennyiség, a csapadékhiány miatt könnyebbek a fürtök.

Mivel az egész régióban hasonló károk érték a szőlőültetvényeket, várhatóan idén is a piac meghatározó szereplői lesznek a külföldi, azaz a cseh, szlovák, sőt olasz felvásárlók. Elsősorban az illatos fajták, azaz az irsai, a cserszegi fűszeres és a szürkebarát iránti kereslet lehet élénk, felhajtva az árakat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;