Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 11. 07:55, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

Hidvégi Vid kijutott a londoni olimpiára

Hidvégi Vid kijutott a londoni olimpiára

Hivatalos közlemény még nincs, de a Nemzetközi Torna Szövetségtől származó értesülés szerint Hidvégi Vid kedden éjjel megszerezte az olimpiai kvótát a tornászok londoni tesztversenyén.

A férfi viadal másik magyar indulója, Rácz Attila a bemelegítés során kézközépcsonttörést szenvedett.

Tavaly a tornászok tokiói világbajnokságán a férfiaknál a csapatversenyben Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, Németország, a Koreai Köztársaság és Románia végzett az első nyolc helyen, és ezzel teljes csapattal, öt versenyzővel kvalifikálta magát az olimpiára. A vb 9-16. helyezettjei, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Kanada, Brazília, Puerto Rico, Olaszország és Fehéroroszország a londoni tesztverseny keddi napján szállt harcba további négy csapathelyért. Az olimpián a tizenkét együttes hatvan versenyzőt számlál, s összesen 98 tornász indulhat. A vb szerenkénti érmesei közül hatan egyéni kvótát szereztek (ehhez két másik szeren el kellett érniük a mezőny átlagpontszámának nyolcvanöt százalékát), köztük a lólengés világbajnokaként Berki Krisztián. A hat versenyző között két brazil és egy francia is akadt, akik számára élt az esély, hogy csapatban is kvótához jutnak, felszabadítva helyeket a többieknek. Tovább bonyolította a helyzetet, hogy a fennmaradó kvóták elosztásánál azt is figyelembe vették, az egyes földrészek versenyzői milyen arányban legyenek jelen az ötkarikás játékokon.

A legfontosabb azonban kedden minden olyan versenyző számára, aki csak egyéniben indult, az volt, hogy minél előrébb végezzen az összetettben. S előzze meg honfitársát, mert nemzetenként már csak egy kvótát lehetett szerezni. Magyarország a vb-eredmények alapján két tornászt nevezhetett be, s Hidvégi Vidre és Rácz Attilára esett a szakvezetés választása. Hidvégi a vb-n lólengésben várakozáson felül negyedik lett, s hajszállal maradt el a bronzéremtől, ami Tokióban már kvótát jelentett volna számára. Rácz Attilát kedden Londonban érte óriási balszerencse, a verseny előtti bemelegítés során megsérült, és kénytelen volt visszalépni. A baj lólengésben történt, az egyik ujja beakadt a kápába, és kézközépcsonttörést szenvedett. Bár mentő volt a helyszínen, a sofőrje eltűnt, így háromnegyed órát kellett várnia, amíg kórházba szállították…

Hidvégi Vid ugrásban 14,433, korláton 13,866, nyújtón 13,033, talajon 13,300 pontot kapott gyakorlatára, és összességében gyengébben szerepelt, mint a vb-n. Még nagyobb baj volt, hogy ezután lólengésben is csak 14,608 pontra értékelték. (A vb-n a selejtezőben 15,266-ot, a döntőben 15,000-öt kapott.) Gyűrűn magához képest jól teljesített, 13,866 került a neve mellé, az összetett végeredményénél pedig 83,106, amivel a 45. helyen zárt. S izgulhatott.

A csapatversenyben Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Olaszország végzett az első négy helyen, s jutott ki teljes csapattal az olimpiára. E nemzetek tornászait, valamint a már a vb-n kvótát szerzettek versenyzőit – mert két-két fővel ők is elindulhattak – nem kellett figyelembe vennünk az egyéni összetettben, így Hidvégi Vid elől jó néhányan kiestek. Az egyéni olimpiai kvótához jutottak névsorát a Nemzetközi Torna Szövetség kedden éjjel még nem hozta nyilvánosságra, de a magyar szövetséget „nem hivatalosan” arról tájékoztatta, hogy Hidvégi Vid azok között van, akik indulhatnak az olimpián.

Szerdán a nők lépnek a szerekhez, s magyar részről Böczögő Dorina és Gombás Laura száll harcba a kvótáért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.