Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2010. Augusztus 10. 07:45, kedd | Belföld
Forrás: HírTV

Hirtelen megrettenés, verés is kiválthatja

Hirtelen megrettenés, verés is kiválthatja

A dadogás (dysarthria syllabaris) sokaknak keseríti meg az életét. A lakosság 0,7-1,0 százaléka küzd e problémával, de iskoláskor előtt körülbelül a gyerekek 5 százalékánál fordul elő (azaz minden huszadik gyermek dadog). A fiúknál n

 

A dadogás pontos okáról megoszlik a kutatók véleménye, de az idegi eredetét senki sem vitatja. Olyan beszédzavarról van szó, amelynél az ember pontosan tudja, hogy mit akar mondani, de a szótagok akaratlan ismétlése vagy elakadása miatt nehezen tudja mondanivalóját verbalizálni.

 

3-4 éves kor körül a kisgyermek gondolatvilága lényegesen gazdagabb, mint a szókincse, ezért esik nehezére, hogy szépen, gördülékenyen, a megfelelő szavakkal fejezze ki magát. Ilyen idős korban a gyermek szótudása sem biztos még, a gondolatai gyorsabban járnak a szavainál, így aztán siettében időnként megkettőz egyes szavakat, szótagokat. Ez ártatlan jelenség, amilyen gyorsan jött, olyan hamar el is múlik. Nem szabad figyelmeztetni és különösen szidni vagy kigúnyolni érte a gyermeket. Inkább türelmesen hallgassuk végig; ezt a fajta dadogást ne is vegyük észre.

 

Más a helyzet a valódi dadogással, amelynek hirtelen megrettenés, verés, betegség, idegrendszeri adottság lehet a kiváltója. Próbáljuk meg az ilyen gyerekeknél csökkenteni a rájuk nehezedő környezeti nyomást, legyünk türelmesebbek velük, s valószínűleg beszédük is hamarosan rendeződik.

 

A dadogást okvetlenül kezelni kell, ha három hónapnál hosszabb ideje fennáll és lelkileg megviseli a gyermeket. Súlyos lelki sérülést okozhat, ha a beszédzavar miatt a gyermeket csúfolják a társai.

 

E beszédzavar az esetek négyötödében 16 éves korig magától elmúlik. A súlyosabb dadogás kezeléséhez mindenképpen logopédus segítségére van szükség, mert ő egyben lelki terápiát is végez, és a szülőket is felkészíti a dadogós gyermekkel való helyes viselkedésre.

 

http://www.patikamagazin.hu/

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton