Városlista
2019. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2019. Június 04. 07:06, kedd | Belföld

Hivatalos: egy dél-koreai férfi holttestét találták meg Hartánál

Hivatalos: egy dél-koreai férfi holttestét találták meg Hartánál

Az Origo megtalálta azt a szemtanút, aki ott volt, amikor az áldozatot kiemelték a Dunából Hartánál. A rendőrség megerősítette, hogy ez a férfi a dunai hajóbaleset nyolcadik áldozata.

A nyugodt, csendes Duna-parti településen már nem először történt hasonló eset: évekkel korábban is sodort már partra holttestet a víz. Most azonban a hajókatasztrófa egyik áldozatának holtteste akadhatott bele a helyi kikötő horgonykötelébe - tudta meg az Origo tudósítója a helyszínen az egyik szemtanútól, aki ott volt a holttest kiemelésénél.

A kis hajó egy nagy luxushajóval, a Viking cég hotelhajójával ütközött össze a Margit hídnál szerda éjszaka 21.05 perckor.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyerek.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők. 21 ember eltűnt.

A dél-koreai turisták esti sétahajózáson vettek részt a Duna budapesti szakaszán az idegenvezetőikkel, a 6 országot – köztük Magyarországot – érintő körutazásuk egyik programjaként.

"A koreai turisták legtöbbje 40 és 50 év közötti volt, egy hatéves gyerek, és egy hetvenes éveiben járó férfi is volt közöttük" – mondta egy meg nem nevezett minisztériumi tisztségviselő korábban.

A hartai terménylerakó kikötő kizárólag akkor működik, ha szükség van rá. Ma működött. A pontom előtt, a vízben van egy drótkötél, amin rendszeresen megakadnak a hordalék ágak, gallyak, sőt, még rönkök is.

"Tegnap szóltak a vízirendőrök, hogy takarítsák el ezeket az ágakat, mert hátha jobban lehet látni, ha esetleg fenn akadna a hajókatasztrófa elsodort holttestei." - mondja egy helyi férfi.

Nem hiába. Hétfőn reggel 9 óra és fél 10 között a telephely egyik dolgozója fentről látta meg, hogy valami van a vízben, pontosabban a horgonykötélnél, amibe a holttest karja beleakadt, csak a háta látszódott ki.

A helyiektől azt mondták, hogy a rendőrök után a vízirendőrök is a helyszínre értek, aztán a mentők, majd a katasztrófavédők, végül pedig egy koreai küldöttség is megérkezett.

"A küldöttség tagjai azonosították a holttestet. Ha jól tudom, azt mondták 64 éves. Rövidnadrágban, sportcipőben és egy lila pólóban volt. Nem sokkal később kihozták a vízből a testet. Beakasztották a csáklyába a lábát és kihúzták" - teszi hozzá a szemtanú, aki ott volt a kiemelésnél.

Ezután a holttestet egy halottaskocsival elvitték a pár száz méterrel lévő a Duna partra, nem messze egy helyi csárdától.

Egy zöld sátrat állítottak fel a rendőrök, és több koreai halottkém is a helyszínen volt.
Végül egy fehér koporsóban hozták ki a holttestet a sátorból, és tették be a halottas autóba.
Az azonosítással nem sokkal fél nyolc előtt végeztek: a férfi hivatalosan is a hajóbaleset nyolcadik áldozata.

Forrás: origo.hu

Fotó: Szabó Gábor- Origo

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 21. 14:05, szombat | Belföld

Sokan utaznak Csernobilba a sorozat hatására

Egyre népszerűbbek a különböző tematikus utak a turisták körében - mondta Kiss Róbert Richárd szakújságíró az M1 szombat reggeli műsorában.

2019. Szeptember 21. 12:52, szombat | Belföld

Európai díjra jelölték a magyar Harmed zenekart

Tizenhárom év után ismét magyar zenekart jelöltek az európai könnyűzenei tehetségek díjára. A hardcore/metál Harmed a rangos Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) idei várományosai közé került.

2019. Szeptember 21. 09:48, szombat | Belföld

Ma van a Színházak éjszakája

Ma van a Színházak éjszakája: kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal, premierekkel és egyéb rendhagyó eseményekkel várja harmincnégy budapesti teátrum a közönséget, de számos vidéki színház is szervez programokat.

2019. Szeptember 21. 09:09, szombat | Belföld

Bértárgyalásokat kezdeményeznek a kormánnyal a vasutas és a volános szakszervezetek

Az állami vállalatok közül a MÁV és a Volán társaságoknál működő szakszervezetek a bértárgyalások megindítását kezdeményezik a kormánnyal és a munkáltatókkal,