Városlista
2024. április 22, hétfő - Csilla

Hírek

2022. Május 12. 15:04, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Hogyan használjuk megfelelően a légkondit a kocsiban?

Amikor nyáron egymást követik a forró napok, úgy kap egyre nagyobb figyelmet autónkban a légkondicionáló.

Szinte mindenki bekapcsolja a nagy kánikulában vezetés közben - azonban sokan mégsem rendeltetésszerűen használják, így akaratukon kívül is rosszabb hatásfokra kárhoztatják a rendszert. Íme a leggyakoribb hibák, amelyeket elkövethetünk autóklímánk használatakor!

Maximális fokozaton járatjuk a klímát felhúzott ablakokkal

Talán az egyik leggyakrabban elkövetett hiba, amikor egy felhevült autóban induláskor a legalacsonyabb hő- és maximális ventilátorfokozaton járatjuk a klímát, miközben feltekertük az ablakokat. A rendszer ugyanis így csak a bent lévő forró levegőt forgatja. Ha leengedjük az ablakokat, a menetszél gyorsan kiviszi a meleget, így az utastér gyorsabban – akár 5 perccel hamarabb - lehűthető.

Saját magunkra irányítjuk a légáramot

Ha egy izzasztó nyári napon beülünk a kocsiba és izzadt testünkre irányítjuk a légkondi légáramát, annak könnyen megfázás lehet a vége. Az elől ülőknek sem érdemes közvetlenül az arcukra fújatni a levegőt – egyrészt hamis hőérzetet kelt, másrészt blokkolják a levegő útját, ezáltal nem egyenletesen hűl le az utastér. A legjobb megoldás, ha az ablakokra irányítjuk klímánk légáramát.

Télen nem kapcsoljuk be a légkondit

A légkondicionáló nemcsak kellemes hőérzetet biztosít az utasok számára, hanem szárítja is a levegőt, ezért párátlanításra is használható – még télen is. Ha beállítjuk egy kellemes hőmérsékletre a hideg időben a klímát, gyorsan megszabadít az ablakra telepedett párától. Katona Csaba, a Dottore Autószerviz ügyvezetője azt javasolja, hogy az autóklíma hosszú élettartama érdekében rendszeresen indítsuk be azt télen is. Ha hetente 1-2 alkalommal a hideg időben megjáratjuk az autóklímát, elkerülhető az idő előtti klímaszervizelés. A tömítések ugyanis nem száradnak ki, és a kompresszorba is fog jutni olaj.

Alacsony a beállított hőmérséklet a külsőhöz képest

Íratlan szabályként elmondható, hogy a külsőhöz képest a belső hőmérsékletnek nem szabad 10 Celsius fokkal alacsonyabbnak lennie. Különösen az idősebb korosztály szervezete számára megterhelő, ha a hideg utastérből kiszállva hirtelen a nagy meleget érzékelik, az erek kitágulnak, a vérnyomás pedig lecsökken. Ezért a balesetek elkerülése érdekében figyeljünk a kinti és benti hőkülönbség mértékére, amikor bekapcsoljuk a klímát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.

2024. Március 26. 08:17, kedd | PR

A szellemi alkotások kiaknázatlan értékek egy vállalkozásban

Dubaiban a kedvező pénzügyi feltételek mellett az iszlám jogrend is maximális védelmet nyújt