Városlista
2019. június 20, csütörtök - Rafael

Hírek

2018. Május 31. 11:10, csütörtök | PR

Hogyan kezdj egy beszédet?

Hogyan kezdj egy beszédet?

Egy beszéd kezdete mindig magában foglalja, hogy milyen előadásra számíthatunk.

Nagyon ritka az, hogy egy hatásos bevezető után egy unalmas történet következik, ahogy az is elenyésző, hogy egy egysíkú, unalmas bevezető után egy érdekfeszítő, tartalmas téma várható.

Milyen is egy jó bevezető?


Első sorban felkelti a hallgatóság figyelmét, érdekes, valahogy kipattan tőle a közönség szeme és érdeklődve várja a folytatást. Sajnos ez csak a beszédek igen kevés hányadára jellemző, mi kb. 5- 10 százalék közé mondanánk. Általában a suta, gyenge bevezetés a jellemző, amit majdnem mindig hasonlóan lejtő röppálya követ. Hogy tudunk ezen változtatni? Egy nagyon fontos és apró tipp. A bevezetőt mindig a legvégén kell megírni, mivel akkor már kész az egész, a tanulság, a mondanivaló, így egy ahhoz alkalmazkodó kezdet kell.

Mesélj történetet

Ez egy igazán ígéretes kezdési forma, hiszen egy spontán történet elmesélése nem memória kérdése, hanem lehet rögtönözni, bakizni, szépen kifejteni az egészet. Ezáltal nem mesterkélt, hanem őszinte és hihető. Szintén apróságnak tűnik, de lényeges dolog, hogy egy olyan történetet, ami velünk esett meg, igazán hiteles mimikával, gesztusokkal tudunk kísérni, ami ezáltal emberközeli és érzelmekkel teli lesz. Jobban hangzik, nem, mint száraz adatokat odalökni a publikumnak, hiszen azt ritkán jegyzik meg elsőre. A kezdés lehet egy saját történet, ugyanúgy, mint egy kitalált, ha azt magunkénak érezzük. Persze ha van kapacitásunk, a legtökéletesebb, ha alkalmazkodik a történet a beszédünk mondanivalójához, ahhoz, amit üzenni szeretnénk általa. Jellemző például, hogy ha az ember tud egy olyan viccet, ami illik a szituációhoz, akkor annak kicsit magunkévá tételével is érdekes bevezetőt kaphatunk.


Számok, adatok


Vannak emberek, többségében férfiak, akik szeretik az érdekes, izgalmas adatokat, amivel esetleg máskor villoghatnak, jólértesültnek tűnhetnek. Ragadjunk ki néhány ilyet és vonjuk be a közönséget. Eltalálják vajon?


Kérdezzünk


Dobjunk fel egy témába vágó kérdést, ami kiragadja a közönséget az esetleges fásultságból, éberré és érdeklődővé teszi őket. Gyakran használják arra, hogy információt gyűjtsenek, lázba hozzák a hallgatóságot.
Ha ezeket figyelembe vesszük a következő előadás tervezésekor, akkor tuti nem sülünk fel és senki nem mondhatja, hogy egy unalmas, mindennapos beszédet hallott. Ha pedig szeretnél profibb előadóvá válni, keresd fel bátran Dr. Prezit.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 17. 17:00, hétfő | PR

Hol tart most a győri ingatlanpiac?

Az ingatlanárak napjainkban rendszerint a megyeszékhelyeken és a fővárosban a legmagasabbak. Az okok egyértelműek, hiszen a kedvező elhelyezkedési és oktatási lehetőségek -

2019. Június 13. 10:36, csütörtök | PR

Nemzetközi és magyar sztárokkal indul az országos kerékpár fieszta

11 megyén és 100 városon át vezet Magyarország legnagyobb kerékpárversenye

2019. Június 06. 18:58, csütörtök | PR

Fűnyírási kisokos - avagy így válasszunk fűnyírót a kertünkbe

A fűnyírás szezonja már elkezdődött, a nagyobb esőzések után megállíthatatlanul nő a gyep. Ennyi idő alatt kiderülhetett már, hogy szükségünk van-e egy új fűnyíróra, vagy elég szervizelni a régit.

2019. Június 06. 18:57, csütörtök | PR

Milyen notebookot vegyünk otthonra?

Mindegy, hogy laptopnak vagy notebooknak hívjuk, mindkettő ugyanúgy a hordozható számítógépet jelenti. A kérdés az, hogy tudjuk-e, hogy milyen típusúra van szükségünk otthoni használat esetén.