Városlista
2024. június 16, vasárnap - Jusztin

Hírek

2024. Május 17. 16:39, péntek | PR
Forrás: (x)

Hogyan működik a fémek újrahasznosítása? – Útmutató a körkörös gazdasághoz

Hogyan működik a fémek újrahasznosítása? – Útmutató a körkörös gazdasághoz

A fenntartható fejlődés egyik fontos eleme a körkörös gazdaság koncepciója. Az alábbiakban foglalkozunk a működésével.

Továbbá kitérünk a fémhulladék újrahasznosításának előnyeire, és arra is, hogy milyen lépésekből áll a folyamat.

Így működik a körkörös gazdaság

A lineáris gazdaságban egyszeri felhasználásra készülnek a termékek, és az elhasználódást követően véglegesen megsemmisítik azokat. Jelenleg a legdrágább készülékek is hamar tönkremennek, a rövid élettartam a fogyasztás ösztönzését szolgálja. Azonban a vásárlók elégedettebbek lennének a hosszú élettartamú, minőségi gépekkel.

A lineáris gazdaság ellentéte a körkörös gazdaság, amely a természet rendjének tiszteletéről szól. Lényege a termékek életciklusának meghosszabbítása, amelynek köszönhetően csökkenteni lehet az új anyag- és energiaráfordítást, valamint az azzal járó fajlagos szénlábnyom-növekedést.

Az eszköztárába több elem tartozik, például a megjavítás, az újrahasználat, a csökkentés, a felújítás, valamint az újrahasznosítás. Utóbbi esetben az elhasználódott termék megsemmisítése helyett annak újrahasznosítása történik, amely többször ismétlődhet. Ez teszi a folyamatot körforgásossá. A jelentőségét az is bizonyítja, hogy az EU-ban körkörös gazdaságra vonatkozó cselekvési terv készült.

A fémhulladék újrahasznosításának előnyei

Sok más anyaghoz hasonlóan a fémhulladék az esetek többségében végtelenszer, minőségromlás nélkül újrahasznosítható és új termékké alakítható. A folyamattal lassítani lehet a természetben fellelhető nyersanyagok kiapadását. Ráadásul olcsóbb, mint a kitermelés és környezetkímélőbb is.

Azonban nemcsak a nyersanyaggal lehet így spórolni, hanem az energiával is. Csökkenteni lehet a természetbe kikerülő hulladék mennyiségét, és hozzá lehet járulni a körkörös gazdaság megteremtéséhez. Ebben a folyamatban mindenkinek fontos szerepe van a termékeket tervezőktől az értékesítőkön át egészen a fogyasztókig. Az ipari szereplőknek és a lakosságnak egyaránt alkalmazkodniuk kell az újrahasznosításhoz kapcsolódó jogszabályokhoz.

Az újrahasznosítás lépései

Az első lépés a szelektív hulladékgyűjtés, amely a lakosságnak és az ipari szereplőknek egyaránt fontos feladata. Az elszállítást követően a hulladék válogatása következik, amely történhet kézzel vagy géppel. A Zöldgépezet meghatározó szereplője a fémhulladék-feldolgozó gépek piacának. Neves márkákat képvisel és vállalja a gépek szerviztámogatását vagy akár a teljes körű felújítását is. A gépek széles választéka megtalálható az oldalán. Az, hogy milyen legyen az adott eszköz kapacitása, attól függ, hogy milyen tételben kerül feldolgozásra a fémhulladék.

A szétválogatás után kerül sor a megtisztításra, aprításra, majd pedig a kohóba szállításra. Az eljárás menete attól függően változik, hogy milyen típusú fémhulladékról van szó. Az elkészült tömböket végül a gyártósorra szállítják, ahol új termékek készülnek belőlük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 14. 14:32, péntek | PR

A faktoring előnyei az induló KKV-k számára

A kezdő vállalkozások számára komoly kihívást jelenthet a likviditás fenntartása, főként a gyakran tapasztalható hosszú fizetési határidők és a nem túl hatékony behajtási folyamatok miatt.

2024. Június 06. 11:08, csütörtök | PR

Györök Fesztivál a Magyar Médiaválogatottal

Május 4-én Györök Fesztivált tartottak a Somogy vármegyei Szőlősgyörökön

2024. Június 04. 10:39, kedd | PR

K&H: mennyiből utaznak a magyar turisták?

összesen 327 ezer forintból nyaralunk idén

2024. Május 30. 11:57, csütörtök | PR

Negyven százalékkal nőtt a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn résztvevők száma

pénzügyi csúcsteljesítménnyel rukkoltak elő a gyerekek