Városlista
2020. április 9, csütörtök - Erhard

Hírek

2020. Február 22. 07:53, szombat | PR

Hogyan olvassunk többet, gyorsabban?

Hogyan olvassunk többet, gyorsabban?

Akár szeretjük, akár nem, az olvasás mindannyiunk számára ugyanannyira hasznos tevékenység. Létezik azonban egy kifejezetten rossz tulajdonsága, miszerint nagyon időigényes folyamat.

Ebből kifolyólag biztosak vagyunk benne, hogy még a legnagyobb könyvmolyok is érezték már úgy, hogy az olvasás megfosztja őket a további teendőik elvégzésétől, és akkor az egyetemista hallgatók vizsgaidőszakáról még egy szót sem szóltunk.
Egy szó, mint száz, mindenki életében elérkezik az a pont, amikor a legnagyobb vágya egy gyorsolvasási szuperképesség. De mi történik akkor, ha azt mondjuk, hogy a villámolvasás nem is lehetetlen? Mi több, tanulható és elsajátítható ismeret? Tudj meg mindent cikkünkből!

Miért olyan lassú tevékenység az olvasás?

A hagyományos olvasási folyamat rengeteg időt felemészt, amelynek oka nem más, mint a szöveg értelmezése – ez már önmagában véve is egy komplex tevékenység. Szövegolvasás közben lineárisan haladva fókuszálunk minden egyes szóra. Amikor a középpontba kerül az egyik, akkor gyakorlatilag még az előtte lévőt próbáljuk dekódolni és kontextusba helyezni, mi több, már látjuk a soron következőt is, ami végül csak akkor nyer értelmet, hogyha a szemünk és a tudatunk már „túlhaladt” rajta. Leegyszerűsítve mondhatjuk úgy is, hogy olvasás közben folyamatosan agyalunk, mindent próbálunk magunkba szívni, ami végül az időmaximalizálás rovására megy.

A villámolvasás és a gyorsolvasás hátterének tisztázása

A gyorsolvasás és a villámolvasás napjainkban is vitatott témakör, mind a tudósok és a befogadók körében. Ráadásul, ha szeretnénk utánajárni egyik-másik elméleti hátterének, számtalan félreértéssel találkozunk. Miért van ez így? Elsősorban azért, mert kevesen tudják, hogy a villámolvasás és a gyorsolvasás definíciója nem egy és ugyanaz.
Amíg a gyorsolvasás a klasszikus olvasás egy hatékonyabb típusa – azaz ugyanúgy egy lineáris technika megfűszerezve az effektivitást elősegítő praktikumokkal –, addig az utóbbi sokkal inkább egy tanulási módszerként értelmezhető. Villámolvasásról tehát akkor beszélünk, amikor
● egy tanulási stratégia segítségével nagy mennyiségű információt szerzünk és dolgozunk fel effektíve nagyon gyorsan,
● nem az olvasási élmény a cél (és gyakorlatilag ilyen módon nem is jönne létre),
● nem lineárisan dolgozzuk fel a szöveget, hanem egy speciális technika mentén, a rövid távú memóriánkra hagyatkozva,
● a logikát és a racionalitást félretéve, az intuícióinkra és a jobb agyféltekénkre bízzuk az új ismeret elsajátítását.

Hatékony praktikák a maximalizált olvasási sebesség eléréséhez

A villámolvasás legfőbb tulajdonságait megismerve bizonyossá válik, hogy egy olyan technikáról beszélünk, amit pontosan meg is kell ismernünk ahhoz, hogy képesek legyünk használni. Az olvasás felgyorsítását segítő eszköztárában azonban találkozhatsz olyan könnyen elsajátítható elemekkel, amelyeknek részleteit kiragadva is maximalizálhatod az olvasási sebességedet – pont úgy, mint a gyorsolvasási technikák esetében! Ezeknek összességéből válogattuk ki számodra a következőket:
1. Mindig böngészd át a tartalomjegyzéket!
A tartalomjegyzék szakaszai mindig a témakör legsarkalatosabb pontjait jelölik, amelyeknek címeiben megjelennek a fókuszszavak. Ennek köszönhetően már elöljáróban kialakul a fejünkben egy tematika, és megjelennek azok a kulcsdefiníciók, amelyek megmagyarázzák a szöveg lényegét.
2. Fókuszálj a lényegre, azaz a szöveg elejére és végére!
Ez a praktika természetesen egy szépirodalmi alkotás esetében nem helytálló, de egy gyors tanulási technikának mindenképp betudható. A szöveg elejét és végét felfoghatod egy regény zanzásított változataként. Egy tanulmány esetében ugyanis a bevezetésben elhangzik a témakör legfontosabb kérdése, míg az összegzésben minden körítés nélkül megválaszolásra is kerül.
3. Felejtsd el a szavak néma megformálását!
A gyerekkorban berögzült szokásokat nehezen vetkőzzük le. Ilyen az, amikor a magunkban való olvasás során is artikuláljuk a szöveg szavait. Ezt érdemes azonnal elfelejteni, ugyanis a szem és az agy közös munkával háromszorosan vagy akár ötszörösen is gyorsabban túljut egy szón, mint a száj a néma hangalak megformálása közben.
4. Küzdj a regresszió ellen!
Regressziónak nevezzük azt az állapotot, amikor olvasás közben az agyunk leragad egy mondatnál vagy egy szónál – a tekintet már rég tovább haladt, a gondolat mégis ugyanannál a pontnál időzik. Ezt a berögzülést úgy tudod megszüntetni, ha nem hagyod, hogy a szemed visszatérjen ahhoz a szóhoz, aminél a tudatod ott ragadt.
Egy technika akkor hatékony, ha a saját célunkat szolgálja
A korábbiak során tehát tisztáztuk, hogy a gyorsolvasás és a villámolvasás két különböző technika, két teljesen eltérő elméleti felépítéssel – azonban utóbbi empirikusan nem alátámasztott módszer. Ettől függetlenül napjainkban számos villámolvasással foglalkozó tanfolyam létezik, amelyekről sokan pozitívan vélekednek. A későbbiekben akárhogyan is próbálod maximalizálni az olvasási idődet, tisztában kell lenned azzal, hogy mit szeretnél elérni – egy technika csak akkor hatékony, ha a saját céljaidat szolgálja!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 09. 13:04, csütörtök | PR

A városi autók helyzete az ADAC nyári gumi teszteken

A márciusban elvégzett ADAC lesztek azokra az autósokra is gondoltak, akik kisebb méretű személygépkocsikkal rendelkeznek. Ezek az úgynevezett városi autók mindennap hajtva vannak.

2020. Április 07. 18:02, kedd | PR

Követhető és praktikus spórolási módszerek

Ha a takarékoskodásról van szó, akkor az odafigyelés és a felelős gondolkodás a legfontosabb tényező. Hogy tudjuk kordában tartani a pénzügyeinket három egyszerű lépésben - melyek külön-külön és együtt is hatékonyak?

2020. Március 31. 14:22, kedd | PR

Miért van szükség a terhesgondozásra?

Felkészülni a gyermekvárásra már önmagában is csodálatos dolog. Ebben az időszakban valami olyan vágy és szeretet fogja el az embert, amit előtte még soha nem tapasztalt.

2020. Március 19. 13:12, csütörtök | PR

Fogbarát étkek? Ezt edd, ha egészséges fogakat akarsz!

„Moss rendesen fogat!”, „Vigyázz a fogaid épségére!”, „Azt ne edd meg, mert kilyukad tőle a fogad!” – ugye te is hallottad ezeket a mondatokat gyerekként?