Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Október 01. 07:41, péntek | Belföld
Forrás: HírTV

Hogyan élhetünk tovább 5 évvel?

Hogyan élhetünk tovább 5 évvel?

Hazánkban a várható életkor 10 évvel marad el a nyugati átlagtól. A WHO legfrissebb felmérése szerint Magyarország Európa egyik legegészségtelenebb országa. Sokkoló kijelentések, amelyek ellen minél előbb tennünk kell. Ezzel a céllal s

Drámai adatok

- A magas vérnyomással élő emberek életkilátása 50 éves korban 5 évvel rövidebb, mint a normális vérnyomással bíró társaiké.
- 50 éves cukorbeteg férfiak 7,5 évvel, nők 8,2 évvel élnek rövidebb ideig, mint nem cukorbeteg társaik.
- 18-39 év közötti férfiaknál az emelkedett koleszterinszint 3,8-8,7 évvel rövidíti meg az életet.
- Közepes elhízás (BMI 30-35 között) 3 évvel, erős elhízás (BMI 40-50 között) 10 évvel rövidíti meg az életet.
- A magas vérnyomás, a dohányzás és a magas koleszterinszint együttes megléte 10 évvel csökkenti az 50 éves férfiak életkilátást.

Hazánkban a halálozások 50 százalékáért szív- és érrendszeri okok tehetőek felelőssé, úgy, mint a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus. Az elhízás is óriási tehertétel, óránként hét ember hal meg Magyarországon az ennek következtében kialakult betegségekben. A mozgás hiánya döntő faktor az élet minőségének és az egészségnek a romlásában is. Szerepe van a mozgásszervi megbetegedések, a magas vérnyomás, egyéb szervi betegségek, sőt a depresszió kialakulásában is.


- Amikor kipattant az Élj Tovább 5 Évvel! program ötlete, még csak projekt szinten gondolkoztunk, de áttekintve a magyar emberek egészségi állapotát, az általános „fittségi indexet”, arra gondoltuk, nem engedhetjük el a projekt kezét, sőt, kiszélesítjük, és a megfelelő háttérrel, melyet az Oxygen Medical és a támogatóink nyújtanak, egy országos felhívást szeretnénk eljuttatni mindenkihez: Mérj! Mozogj! Élj tovább 5 évvel! – mondta dr. Babai László.

Mit tehetünk?

- Változtassunk a szemléletünkön!
Be kell látnunk, hogy a mozgás nem úri passzió, hanem az egészségmegőrzés egyik legfontosabb alapja. Ha elfogadjuk, hogy a magunkra fordított idő nem pazarlás, hanem befektetés, könnyebb lesz beépítenünk a sportot a mindennapjainkba.

- Szánjunk heti 150 percet az egészségünkre!
Az egészség hosszú távú megőrzésének alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás. Megdöbbentő, hogy míg a nyugat-európai országokban a lakosság 40 százaléka mozog heti rendszerességgel, Magyarországon ez az arány mindössze 23 százalék, sőt a lakosság több mint fele soha nem sportol. A mozgáshiány jelenleg Magyarországon évente kb. 400 milliárd Ft veszteséget eredményez. Holott a rendszeres mozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, a testtömeg-indexet, és a stressz. Ugyanakkor segít megelőzni a vastagbél-, prosztata-, tüdő- és emlőrákot, valamint a csontritkulást, pihentetőbb alvást biztosít. Hetente már 150 perc kardiomozgás, három alkalomra osztva már elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, fittebbnek és bizonyítottan javuljon az egészségünk, és legalább 5 évvel hosszabb, minőségi életet élhessünk.

- Vegyünk részt szűréseken!
Az Élj Tovább 5 Évvel! program által kidolgozott fittségi felmérés gyors képet ad a legfontosabb belgyógyászati értékekről, a kockázatokról, és a testi állapotról A mérés részei a vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint mérés, a BMI, a testzsír-százalék, az izomtömeg és a fittségi index megállapítása. A program célja, hogy ezzel a gyors és egyszerű felméréssel a résztvevőknél egyénileg hívhassa fel a figyelmet a megelőzés és az egészségmegőrzés jelentőségére.

www.oxygenmedical.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során