Városlista
2023. március 24, péntek - Gábor, Karina

Hírek

2013. Február 11. 16:29, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

HÖOK: a héten eldőlhet, továbbra is részt vesz-e a szervezet a kerekasztal munkájában

HÖOK: a héten eldőlhet, továbbra is részt vesz-e a szervezet a kerekasztal munkájában

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) illetékes fórumai ezen a héten vagy legkésőbb a jövő hét elején döntik el, hogy a szervezet továbbra is részt vesz-e a felsőoktatási kerekasztal munkájában - mondta Nagy D

A hallgatói szervezet vezetője jelezte: a kerekasztal finanszírozási munkacsoportjának hétfői ülésén delegáltjuk nem vett részt.

Nagy Dávid a HÖOK demonstrációkon való részvételéről azt mondta: a politikamentes demonstrációkat továbbra is támogatják.

A szervezet a nap folyamán közleményben tudatta, hogy nem tudtak a hallgatói szerződés elemeinek tervezett, alaptörvényben történő rögzítéséről, továbbra is elutasítják a "kényszeren alapuló röghöz kötést" és kérik a felsőoktatást érintő cikkelyek visszavonását.

Nagy Dávid kiemelte: a szerződés kapcsán a minisztériummal folytatott egyeztetések során a HÖOK többször jelezte, hogy az Európai Unió hivatalos álláspontjának, valamint a vonatkozó statisztikai mutatóknak az ismeretében tud javaslatokat tenni a témához. Ezen egyeztetések során a kormányzat kizárólag az elvi elvárások fenntartására és nem a röghöz kötés technikai megvalósítására - alaptörvénybe foglalására - tett utalást. A hallgatói szerződés intézménye a jelenleg hatályos alaptörvénybe ütközik, bizonyosan ez az oka az alaptörvény módosítására tett kísérletnek - hangsúlyozta a hallgatói szervezet elnöke.

A Fidesz-KDNP az Országgyűlésnek pénteken benyújtott alaptörvény-módosításában tett javaslatot arra, hogy az alkotmány rögzítse a hallgatói szerződés lehetőségét. Az indítvány alapján a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében emlékeztetett: a HÖOK korábban elfogadta, hogy a kabinet ragaszkodik a hallgatói szerződés meglétéhez, és azt ígérte, javaslatot küld a szaktárcának a szerződés tartalmi kérdéseiről, ám ennek mostanáig nem tett eleget. A kormány mindazonáltal a konstruktív, folyamatos egyeztetés híve, és számít arra, hogy hamarosan megállapodás születik ebben a kérdésben is a két fél között - közölte az Emmi.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Novák Katalin: a magyar ember segít, ha baj van

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

A Századvég szerint jövőre 3,4 százalékra gyorsul a növekedés

A magyar gazdaság teljesítménye az idén 0,6 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal bővülhet a 2022-es 4,6 százalékot követően - közölte a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. friss negyedéves előrejelzésében szerdán.

2023. Március 23. 13:00, csütörtök | Belföld

Ismét előrébb léptek a magyar egyetemek a brit QS szakterületi rangsorában

Ismét előrébb léptek az elmúlt évekhez képest a magyar egyetemek a brit Quacquarelli Symonds (QS) rangsorban, amely a világ több mint másfélezer felsőoktatási intézményét értékeli.

2023. Március 23. 10:00, csütörtök | Belföld

Az első magyarországi fegyveres bankrablás története 1908-ból

A századforduló nyüzsgő világa a bűncselekmények kapcsán is változást hozott – 1908-ban megtörtént hazánk első fegyveres rablása.