Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2016. Július 07. 15:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Horvátzsidányi zarándoklat

Horvátzsidányi zarándoklat

Már két évtizede fennálló hagyomány, hogy július első vasárnapján a Magyar Katolikus Egyház Horvátzsidányi Egyházközössége zarándoklatot szervez.

A hívek elzarándokoltak a Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye határainak csomópontjánál lévő Peruska Mária emlékhelyre, ahol ekkor háromnyelvű (magyar, német, horvát) ökumenikus istentiszteletet tartanak.

A rendezvény életre hívása, valamint az emlékhelyen található szoborpark kialakítása Dumovits István plébános és az egykori megyei tűzoltóparancsnok, majd katasztrófavédelmi igazgató, dr. Prohászka Imre tűzoltó ezredes nevéhez fűződik.

A zarándokút célja az emberi összefogás szükségességének erősítése. Ennek jegyében vettek részt az ünnepi szentmisén és megemlékezésen a fegyveres és rendvédelmi szervek, civil szervezetek képviselői, valamint a környező települések önkéntes tűzoltói és polgárai az idei évben is.

A megemlékezés harangszóval, majd ökumenikus szentmisével vette kezdetét, melyet Dr. Habil Schmatovich János, a Győri Hittudományi Főiskola professzora, Bali Tibor külsővati plébános és Dumovits István horvátzsidányi plébános celebrált magyar, német és horvát nyelven. A szentmisén a Kőszegi Zora Kórus, valamint a Horvátzsidányi Vegyes Kórus közreműködött. A kápolna előtti szoborpark idén egy új szoborral bővült, Szent Tamás apostol, a földmérők védőszentje szobrának megáldásával és felszentelésével.

A húsz éve fennálló hagyomány tiszteletére a zarándoklatot életre hívó szervezet - a tűzoltóság és az önkéntes tűzoltó egyesületek – védőszentje, Szent Flórián szobrának felszentelése után a zarándoklaton megjelent szervek vezetői koszorút helyeztek el védőszentjük szobránál.

Az idei zarándoklat fővédnöke Dr. Tollár Tibor vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója volt. Távollétében a zarándokokat köszöntő szavait Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató tolmácsolta a megjelentek felé, majd Dr. Prohászkáné Dr. Szilágyi Enikő idézte fel emlékeit. Néhai férje szorgalmazta, hogy a tűzoltók fizikailag teljesítő képesek, szellemileg felkészültek legyenek, de a munkájuk során látott sérüléseket, halált, veszteséget lelkileg is fel kell dolgozniuk, ezt azonban csak az Isteni erőbe vetett bizalommal tudják elérni. Ezt hivatott segíteni a zarándoklat életre hívásával, lehetővé téve, hogy a tűzoltók részesülhessenek a zarándoklatok áldásaiban.

A szentmise a magyar, a horvát és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.