Városlista
2020. január 28, kedd - Károly,

Hírek

2016. Július 07. 15:24, csütörtök | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Horvátzsidányi zarándoklat

Horvátzsidányi zarándoklat

Már két évtizede fennálló hagyomány, hogy július első vasárnapján a Magyar Katolikus Egyház Horvátzsidányi Egyházközössége zarándoklatot szervez.

A hívek elzarándokoltak a Kőszeg, Horvátzsidány, Kiszsidány és Peresznye határainak csomópontjánál lévő Peruska Mária emlékhelyre, ahol ekkor háromnyelvű (magyar, német, horvát) ökumenikus istentiszteletet tartanak.

A rendezvény életre hívása, valamint az emlékhelyen található szoborpark kialakítása Dumovits István plébános és az egykori megyei tűzoltóparancsnok, majd katasztrófavédelmi igazgató, dr. Prohászka Imre tűzoltó ezredes nevéhez fűződik.

A zarándokút célja az emberi összefogás szükségességének erősítése. Ennek jegyében vettek részt az ünnepi szentmisén és megemlékezésen a fegyveres és rendvédelmi szervek, civil szervezetek képviselői, valamint a környező települések önkéntes tűzoltói és polgárai az idei évben is.

A megemlékezés harangszóval, majd ökumenikus szentmisével vette kezdetét, melyet Dr. Habil Schmatovich János, a Győri Hittudományi Főiskola professzora, Bali Tibor külsővati plébános és Dumovits István horvátzsidányi plébános celebrált magyar, német és horvát nyelven. A szentmisén a Kőszegi Zora Kórus, valamint a Horvátzsidányi Vegyes Kórus közreműködött. A kápolna előtti szoborpark idén egy új szoborral bővült, Szent Tamás apostol, a földmérők védőszentje szobrának megáldásával és felszentelésével.

A húsz éve fennálló hagyomány tiszteletére a zarándoklatot életre hívó szervezet - a tűzoltóság és az önkéntes tűzoltó egyesületek – védőszentje, Szent Flórián szobrának felszentelése után a zarándoklaton megjelent szervek vezetői koszorút helyeztek el védőszentjük szobránál.

Az idei zarándoklat fővédnöke Dr. Tollár Tibor vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója volt. Távollétében a zarándokokat köszöntő szavait Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató tolmácsolta a megjelentek felé, majd Dr. Prohászkáné Dr. Szilágyi Enikő idézte fel emlékeit. Néhai férje szorgalmazta, hogy a tűzoltók fizikailag teljesítő képesek, szellemileg felkészültek legyenek, de a munkájuk során látott sérüléseket, halált, veszteséget lelkileg is fel kell dolgozniuk, ezt azonban csak az Isteni erőbe vetett bizalommal tudják elérni. Ezt hivatott segíteni a zarándoklat életre hívásával, lehetővé téve, hogy a tűzoltók részesülhessenek a zarándoklatok áldásaiban.

A szentmise a magyar, a horvát és a székely himnusz eléneklésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 28. 15:10, kedd | Helyi

Kis híján majdnem belehalt egy győri család, mert rosszul kötötték be náluk a kazánt

Egy győri családi ház vegyes tüzelésű kazánja, a gyanú szerint, kivitelezési hiba miatt túlmelegedett, a fűtéscsövek rezegni kezdtek, és majdnem felrobbant.

2020. Január 27. 14:28, hétfő | Helyi

Egy igazi zseni született - Mozartra emlékezünk!

Egy igazi osztrák zsenire emlékezik a mai napon a zeneirodalom. 264 évvel ezelőtt - ezen a hideg januári napon - született a meseszép Salzburgban Wolfgang Amadeus Mozart.

2020. Január 27. 13:07, hétfő | Helyi

Dézsi Csaba András az új polgármester - Történelmi győzelmet aratott az időközi polgármester választás Győrben

Nagy fölénnyel győzött Dézsi Csaba András, győri fideszes polgármesterjelölt. Kemény, problémamegoldó kampányon van túl Dézsi Csaba András, a győri vasárnapi időközi polgármester-választás nyertese.

2020. Január 27. 10:29, hétfő | Helyi

Karmesteri pálcát ragadott a győri balettigazgató - Koncert az uszodában

Minden a vízről szólt a Győri Filharmonikus Zenekar farsangi koncertjén, amelyet immár hagyományosan idén is az Aqua Sportközpontban tartottak, ismét nagy közönségsikerrel. A Győri Balett igazgatója "vezényelt" is.